Július 22. Hétfő, Marica, Veréna

Ezt mindannyian megtehetjük a Földért

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa ellen fellépni nem egyszerű, főleg akkor, ha az ember nem tehet mást, mint szurkol, hogy a világ vezetői jó döntést hozzanak. Pedig ennél azért lényegesen nagyobb a mozgástere az embereknek, még akkor is, ha nincsenek millióik egy drágakorszerűsítésre, vagy szigetelésre.

Villanyvsgáz

Már ez is egy olyan lépés lehet, mely nemfeltétlenülholnap, de segítség a klíma számára. A fűtés átállítása egy költségesebb megoldás, de nem kivitelezhetetlen, azonban a villanytűzhelyek beszerzése lényegesen olcsóbb. A gázzal szemben igazán semmilyen hátránya nincsen, ha csak az nem, hogy ennek nincsen lángja, vagyis egy cigarettát például nem lehet meggyújtani vele - már ha ez hátránynak számít.

kép: store.steampowered.com

Előnye azonban, hogy ennek közvetlen károsanyag kibocsátása nincsen, vagyis környezetszennyező volta sokkal inkább attól függ, az adott ország mekkora mértékben támaszkodik a megújuló forrásokra.

Szigetelés

A fűtés és a hűtés a két leginkább szennyező folyamat, mely a háztartásokat érinti. A téli hideg elleni védekezésben más esélyünk nemigen van, mint egy jó szigetelés. Persze házi praktikákkal is sokat tehetünk a hideg ellen, de hosszabb távon mindenképpen a szigetelés jelenti a jó megoldást.

A hűtés kicsit más. Szeretjük a fényt, a napot, így nem szívesen húzzuk össze a függönyöket napközben, hogy ne melegedjen fel a szoba. Inkább üzemeltetünk légkondit, ami azonban nagyon nem környezetbarát megoldás. A színekkel játszani azonban az. A hazai tetők esetében is igaz, hogy jellemzően sötét színeket alkalmazunk. Holott Kaliforniában már letesztelték és tudják, hogy a fehér tető lényegesen kevesebb napsugarat nyel el, vagyis a házat is kevésbé melegíti fel. Ennek értelme akkor van, ha a szigetelés jó, hiszen télen ez akár hátrány is lehet, de a nyári forróságon sokat javíthat.

kép: eco-school.eu

Növények

Amit mi is megtehetünk, méghozzá igen kis erőfeszítéssel, az a növények ültetése. Ezzel nem csak a közvetlen mikroklímánkat tudjuk jelentősen javítani,hanem,ha hajlandóak vagyunk a kerítésen kívülre is tekinteni, akkor akár a településünkért is sokat tehetünk. A fák ültetése közügy, így a vezetéssel egyeztetve akár mi magunk is ültethetünk fákat, hiszen ezekkel kapcsolatban nem a telepítés az igazán nagy kihívás, hanem a gondozás. Sajnos a nagy rohamtelepítések során nagyon sok csemete elpusztul, csupán azért, mert nem gondozzák őket megfelelő időközönként. Egy kanna víz akár 3-4 csemete életét is megmentheti, és igazán nem nagy fáradság, amivel valóban sokat tehetünk a klímánkért!

lead kép: youtube.com