Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Elon Musk akkumulátorai jobban teljesítenek, mint az várták

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Már mi is beszámoltunk róla, hogy a Tesla vezére ajövőta napelemek hatékonyságnövelése mellett a tárolók, vagyis az akkumulátorok hatékonyságának növelésében látja. Ezzel ugyanis nem csak azt lehetne elérni, hogy az elektromos autók hatótávja jelentősen megnövekedjen.

Akkumulátor ma és holnap

ElonMuskmunkatársai elérték azt, hogy képesek legyenek olyan autót alkotni, mely amellett, hogy teljesen elektromos, képes 1000 kilométernél is többet megtenni egyetlen feltöltéssel. Nyilván ennél is többre képes egy hidrogén, esetleg egy elektromos - hidrogén hibrid, de ebben a dologban nem is igazán a megtett táv a lényeg. Sokkal fontosabb, hogy a mérnököknek sikerült “rábírni” az akkumulátorokat arra, hogy nagyobb mennyiségben tárolják az energiát, miközben a méretük nem változik.

kép: Reuters

Ez pedig nem csak az e-autózásra lehet komoly hatással - főleg, ha további, esetleg jelentős javulást is képesek lesznek elérni-, hanem az energiaellátás minden területén olyan forradalmat hozhat, amire csak kapkodjuk a fejünket.

Tesla BigBattery

Ateslanem csak elektromos autókkal, hanem hatalmas energiatárolókkal is büszkélkedhet. Ezek közül az egyik legnagyobb Ausztráliában található. A telepítése azért éppen ide esett, mivel a legkisebb kontinens erősen függ a széntől, és ezt igyekeztek enyhíteni valamelyest.

A megújuló energiával kapcsolatban a legnagyobb gond a rendelkezésre állás. A megtermelt energia mennyisége elegendő lenne, csakhogy nem áll rendelkezésre állandóan, hiszen például éjjel a termelés jelentősen lecsökken, ahogyan szélcsendben is. A megtermelt energia egy jelentős részével pedig ott és akkor nem tudnak mit kezdeni, azt tárolni kellene.

kép: electrek.co

Ezért épült meg az említett hatalmas akkumulátorpark, mely most bebizonyította, mennyire életképes. Szolgáltatási szempontból ugyanis olyan zavartalanul és olyankiegyensúlkyozottanképes az energiát visszatáplálni a rendszerbe, mint egy hagyományos erőmű, sőt, annál lényegesen gyorsabb is.

Ha pedigMusktervei megvalósulnak, és sikerül olyan energiasűrűséget elérni, amilyet szeretnének, akkor az energiatárolás kérdése tökéletesen megoldódik, vagyis olyan távlatok nyílnak meg a megújulók előtt, melyek a fosszilis energiahordozókat örökre a mélybe taszíthatják.

lead kép:teslarati.com