Május 29. Szerda, Magdolna

Ellopják a víz közel felét a világon

null

Dominóelvszerűendől a víz, pontosabbanéppenhogy nem dől a világban. Komoly gondokra hívta fel a figyelmet egy friss tanulmány, melyet az ausztrálAdelaideEgyetem kutatói vezettek, és amely rámutatott, a vizet is lopják, ráadásul nem is keveset!

Kriminalisztika

Nemrégibenadtunk róla mi is hírt, hogy Ausztráliában a hatóságok kénytelenek voltak egy új kategóriát is beiktatni a kriminalisztikai tankönyvekbe,ez pedig a vízlopás. Abban az esetben egy lajtóskocsival lovasították meg egy farmer vízkészletét, mely egy kisebb tó formájában volt a birtokán.

kép: prominent.com

Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy egyedi az eset, gyorsan megnyugtatjuk: messze nem az. Amiben újdonság volt ez a lopás, az a technika. Mert a vizet sajnos lopják az emberek, méghozzá igen nagy tételben. Éves szinten a világ víztartalékainak30-50%-át (!) ellopják. Erre mutatott rá az a bizonyos tanulmány, melyet több országban végzett esettanulmányok alapján írtak meg a tudósok.

Mindenhol

Kár lenne azt hinni, hogy a vízlopás csak a fejletlenebb régiók sajátja. A három esettanulmány ugyanis, melyekből a tudósok dolgoztak Ausztrália, az USA és Spanyolország területeiről származnak, egy gyapotmezőről, egy kender és egy spanyol eperültetvényről.

A vízlopás problematikája az utóbbi években erősen kiéleződött, hiszen a klímaváltozás az édesvíz készleteket is erősen érinti. Adott a gazda, akinek a megélhetése függ a terménytől, melyet öntöznie kell. És adott az állami rendszer, mely korlátozni igyekszik a hozzáférését. Miért lop? Nem veszik elő érte?

kép: ec.europa.eu

De, előveszik, bírság formájában, de ahogyan arra a tanulmány is rámutat, ennek nem sok értelme van. A bírság összege ugyanis jóval alacsonyabb, mint az ellopott víz ára. Amíg ez a két mutató nem változik - drasztikusan –, addig a bírságnak semmilyen elrettentő ereje sincsen. A víz pedig csak fogy, sokszor pazarló öntözés nyomán, csak mert ezt szoktuk meg.

A változás pedig kényszerű lesz, hiszen a vízhiány most már nem csak Afrika sajátja, Belgium, India és más országok is kénytelenek voltak már szembenézni vele, és ezt egyre sűrűbben meg is kell tenniük. Az egyetlen hathatós megoldás a gondolkodásmód átalakítása, mely a vizet a megfelelően magas helyre teszi az értékrendünkben, és amely segít megállítani a klímakatasztrófa kibontakozását is.

lead kép: aces.edu