Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Elkerülhetetlenül jön a rovarebéd

null

Tisztában vagyunk azzal, hogy a klímakatasztrófa jelentős változásokat hoz az életünkbe. De szeretjük magunkat azzalvigasztalni, hogy az, hogy olajfa-ligetek lesznek hazánkban, vagy éppen a mediterrán éghajlat felé tolódik az eddig megszokott rendszerünk nem olyan rossz dolgok, mint elsőre gondolnánk. De a klímaváltozás sok helyen - tulajdonképpen mindenhol - átállást követel tőlünk, még a konyhában is!

Együnk, de mit?

A vegetarianizmus a lehető legjobb a bolygónak. Már ha nem 7 milliárd emberről, és azok sokszor igencsak pazarló életmódjáról van szó. Hiszen annyinövényrelenne szükségünk, melyet csak nagyon komoly változtatásokkal lennénk képesek megtermelni, hogy kielégítsük az étkezési, ruhaipari, faipari és sok már igényünket.

kép: foodspark.com

Ráadásul sokan nem szívesen mondanak le a húsról, vagy ma már inkább pontosabb lenne azt mondani, hogy az állati fehérjéről. Mert az állati eredetű táplálékokat meg lehet őrizni, a jelenlegi húsfogyasztásunkat nem.

Merre tovább?

Akármennyire is gusztustalannak hangzik, de a rovarok jelentik a kiutat. Aműhúsalapvetően jó elgondolás, de drága az előállítása, és nincsen meg a kellő infrastruktúra ahhoz, hogy nagy tételben lehessen velefoglalkozni. Ezzel szemben a rovartenyésztés egyszerű, gyors, költséghatékony és bőséges, egészséges fehérjeforrást jelent. Hogy nem szívesen ropogtatnánk húsos lárvákat, vagy kitinpáncélos rovarokat? Erre is van megoldás!

kép: thepeninsulaqatar.com

Már évek óta részét képezik az élelmezési láncnak a rovarok is, csupán nem az ember esetében. Az állateledelek terén azonban sok gyártó használ már ma is rovar alapú összetevőket, ami a kutyákat, macskákat kicsit sem zavarja. Minket azonban a tudat igen.

De mi lenne, ha aztmondanánk a darált szöcske helyett, hogy fehérjepor? Csupán a név más, az összetevő nem változik, de mégis könnyebb a lelkünknek. És hát szokjuk az elgondolást, mert világszerte láthatjuk,tapasztaljuk, hogy egyre több a rovarokra épülő startup, egyre komolyabban foglalkoznak a rovarok élelmezési láncba építésével, és kikerülhetetlen, hogy az ilyen élelmiszerek is belépjenek az életünkbe. Ez ellen harcolni kár lenne, inkább összességében nézzük a képet: az ember mindenevő lény, és ebből a rovarokat sem kellene kihagyni, hiszen fenntartható, egészséges és tápláló élelemforrásként is tökéletesen megállják a helyüket, nem csak bosszantó, netán üldözendő háztáji kártevőként, vagy a lakásban hívatlan vendégként.

lead kép: texasbutterflyranch.com