Június 25. Kedd, Bocsárd

Beton helyett  - mert másból is lehet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A cementgyártás a világ károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért felelős, ezért a beton használatát érdemestermészetbarátabbmegoldásokkal kiváltani. Ehhez adunk ötleteket a következő cikkben.

Szalmabála

A szalma számtalan módon felhasználható, és nem csak élelemként, hanem jó szigetelése, hőtartása révén különböző helyiségek melegen tartására is. Az építőiparban egyre gyakrabban használják beton, fa, kő, üveggyapot helyettesítésére. Remek szigetelésén túl nem csak pénztárcabarát megoldásnak számít, hanem környezetbarát alternatíva is.

kép: blog.allplan.com

Gyeprács

A gyeprács nem számít újdonságnak, sokan használják is, hiszen masszív, egyenletes felületet biztosít, mégis segítségével több zöld terület hagyható. Kertekben, kocsibeállókhoz érdemes beton helyett inkább ezt választani, ha fontos szempont a környezetbarát otthon. A beton kiváltása mellett nagy előnye, hogy jobb vízelvezetést -és felszívódást biztosít.

Vályog

A vályogházak története nagy múltra nyúlik vissza, a régebbi parasztházak többsége ebből készült. Maga az anyag egyszerű, könnyen kitermelhető, környezetbarát, használata nem jár környezetszennyezéssel, és nem mellesleg tartós, erős, és kártevők sem támadják. Gyakran párosítják bambusszal is. Hátránya, hogy érzékeny a nedvességre, ám ezt jó szigeteléssel, a tető túlnyúlásával és nagyobb eresszel könnyen orvosolható.

Kenderbeton

Igen, jól olvasta. Ez egy olyan betonszerű anyag, amelyet a kender fás belső rostjai alkotnak. A kenderrostokat mésszel kötik össze, hogy betonszerű alakokat hozzanak létre, melyek erősek és könnyűek. Ezek a blokkok szuper könnyűek, ami drámai módon csökkentheti a szállításhoz felhasznált energiát, ráadásul maga a kender is természetes anyag, így az egyáltalán nem környezetszennyező.

kép: mastergardenproducts.com

Bambusz

A világ egyes régióiban már évezredek óta használják, ám máshol csak nemrégiben kezdett el divatosabbá válni. Nem is csoda, hiszen az egyik legsokoldalúbban felhasználható növény, ráadásul igen gyorsan is nő. Könnyű, hajlékony, mégis ellenáll a nyomásnak mint a beton, és a szakítószilárdsága is kiváló. Bambuszból házakat, kerítéseket is lehet építeni, de felhasználhatjuk pl. kerti utak kialakításához, bútorokhoz is. A fenntartható építőanyagok közé tartozik, mivel folyton újratermelődik, így igen szapora, gyorsan nővő fűféléről (nem fa) beszélünk, ezért kiváló alternatívája sok alapanyagnak.

lead kép: tinyhouseblog.com