2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Cementmentes több emeletes épületet emelnek Sydney-ben

2020. július 26., 16:00
Cementmentes több emeletes épületet emelnek Sydney-ben

Az építőipar bizony elég nagy mumusa a környezetnek. Ennek oka nem az épületek miatt kiirtott növényzet, hanem a beton, pontosabban a cement. Ez az anyag ugyanis éllovas, ha a károsanyag-kibocsátásról van szó, ráadásul jól, és környezetbarát módon helyettesíthető. 

Bűnös, cement a neved! 

A cement egy szükséges összetevője a betonnak, mely az egyik leggyakrabban használt építőanyag. Ez nem is csoda, hiszen olcsó, és igen nagy a teherbírása. Ez a két összetevő pedig biztosítja helyét az ember megalomán építészeti elképzeléseinek világában, hiszen 30-50 emeletes épületeket létrehozni beton nélkül lehetetlen. És hát mire menne az ember toronyházak nélkül? 

yonsha.jp

Azonban a beton sehogyan sem illeszkedik a jövőképbe. Se nem illeszthető be a körforgásos gazdaságba, se nem megújuló, arról már nem is beszélve, hogy a cementgyártás adja a világ szén-dioxid kibocsátásának 8%-át, mely tetemes mennyiség. És hát a kétkedőknek: igenis lehet toronyházat létrehozni beton nélkül is, ahogyan azt már többen bizonyították. 

 

Fejlődés 

Sydneyben az Altassian cég egy új székházat álmodott meg, mely a környezettudatosság szellemében épülhet. A sokemeletes épület teljesen önellátó energia szempontjából, melyet természetesen megújuló forrásokból fedez. Az üveghomlokzat például nem csak árnyékol, hanem energiát is termel. 

reference.com

De nem ez az igazán jó az épületben, hiszen a karbonsemlegesség ma már szinte elvárás. Ez az épület azonban elkészítése közben is igyekszik a lehető legkisebb terhelést róni a környezetre. A fa és az acél kombinációja lehetővé teszi, hogy sok emeleten keresztül törhessen az ég felé úgy, hogy közben a cement jelentette probléma sem jelentkezik. A természetközeliség emellett rengeteg kertben, és a homlokzaton elhelyezett növényekben is megnyilvánul. Ezek együttesen lehetővé teszik, hogy a mérnökök, akik a cégnél alkalmazásban vannak, és akik olyan cégeknek nyújtanak szolgáltatásokat, mint az Audi, a Tesla a Google vagy éppen az Ebay innovatív, kreativitást serkentő, egészséges környezetben végezhessék munkájukat. Elvégre a jövőt építik, és ehhez egy jövőbe mutató épület dukál. 

lead kép: pixabay

Ezek is érdekelhetnek