2022. november 27. vasárnap
Virgil

A légszennyezés vetélést okozhat

2018. december 12., 12:00
A légszennyezés vetélést okozhat

A légszennyezettség kapcsán sokszor és sok helyen találkozhattunk már azzal, hogy bizony egészségügyi kockázatokat is rejt magában. Mi több, egyes tudósok úgy hivatkoznak rá, mint csendes gyilkosra, hiszen közvetlenül vagy közvetve, de a városi halálozásokhoz igencsak nagymértékben hozzájárul.

Költséges

A légszennyezettség nem csak azért jelent gondot, mert rosszul mutat a város történetében. Az egészségügyi vonatkozások mellett számolni kell azzal is, hogy a korom és más szemcsék elszínezik a házak homlokzatát, korrodálják az épületeket, ami mind külön költségként jelentkezik a városok büdzséjében. Az egészségügyi kiadások ugyan állami részen jelentkeznek, ám mértékük annyira magas, hogy az hatással van az egész gazdaságra.

kép: wikipedia.org

A légszennyezettség természetesen a felső és alsó légúti betegségekben játszik elsősorban szerepet, de részese a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának is. Ez utóbbi pedig vezető halálok a világ számos, fejlett országában. Egy friss tanulmány azonban rámutatott arra is, hogy a levegő minőségének köze lehet a vetélésekhez és koraszülésekhez is.

Veszélyben a kismamák

A terhesség során az immunrendszer működése csökkent, ellenkező esetben a szervezet a magzatot idegenként ismerné fel, hiszen az csak félig azonos genetikai állománnyal rendelkezik, mint az édesanya. A csökkent immunrendszer azonban fogékonyabbá tesz a betegségekre is, így sajnos a légszennyezettség is komoly károkat képes okozni.

A közelmúltban publikáltak egy tanulmányt a Utahi Egyetem tudósai, melyben rámutattak, hogy összefüggés van a légszennyezettség és a vetélés, illetve koraszülés kockázatának növekedésében. A problémát ebben az esetben nem a szálló por okozza, hanem az olyan szennyező anyagok, mint a nitrogén-dioxid. Szinte minden más egészségügyi kockázatot a porkoncentráció okoz.

kép: conserve-energy-future.com

A növekedés nem jelentős, de mérhető, így a városi kismamáknak még fokozottabban kell figyelniük önmagukra és babájukra. A vetélések és koraszülések száma világszinten igen magas, amihez ezek szerint a levegő minősége is hozzájárul, a zajszint és az elégtelen tápanyag-ellátottság mellett. Emellett sajnos a meddő párok aránya is magas, jelenleg világszinten minden negyedik pár küzd sikertelenül a gyermekért, és szorul valamilyen orvosi segítségre.

lead kép: timeline.com

Ezek is érdekelhetnek