Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

A klímaváltozás hatásai a kertünkre 

Zöld zóna
2020. szeptember 10. 14:00
null

A klímaváltozás hatásait a bőrünkön, a közvetlen környezetünkben is tapasztalhatjuk. A szélsőséges időjárás sok mindenre rányomja a bélyegét, többek között a növényvilágra. Sajnos ennek több kerti kedvencünk is kárát látja, ráadásul a veteményesünk terméshozama is visszaesik, nem beszélve az egészségi állapotunk romlásáról.

kép: indiagardening.com

Hortenziák

Sokunk kedvencei a hortenziák, melyek feltűnő virágaikkal kertünk ékévé válhatnak. Több fajtájuk is ismert, bár a legtöbb kertben a labda virágzatú bokrok figyelhetőek meg. Nem szereti a túl meleget és a tűző napot, ezért félárnyékos helyre ültessük, tápanyagban gazdag, savanyú, jó vízáteresztő talajba. Sajnos nem a legkönnyebb a nevelése, ha nem ideálisak a körülmények, akkor sok bosszúságot okoz. A téli fagyokat rosszul viseli, így takarásra van szüksége. A klímaváltozás még inkább megnehezíti a gondozását, hiszen az egyre melegebb nyarak, a szélsőséges időjárás és a hosszabb aszályos időszakok miatt egyre kevesebb helyen fogja jól érezni magát, nem beszélve az óriási vízfogyasztásról, amit az öntözése jelentene.

Veszélyben a paradicsom

Sajnos nem csak a virágokat, hanem a zöldség-és gyümölcstermesztést is veszélyezteti a klímaváltozás. Bár a paradicsom kedveli a meleget, ám a szárazságot már nem tűri, így a szárazabb időszakok megnövekedése bizony rendszeres öntözést kíván, ami hosszútávon nem fenntartható (ezért kellene minél inkább szorgalmazni az esővíz gyűjtését). Ráadásul minél melegebb van, annál kevésbé képes a növény védekezni a kártevők ellen, amik a magasabb hőmérsékleten egyre jobban szaporodnak.

kép: almanac.com

Rossz hír az allergiásoknak

Az allergiások igen nehéz időszak elé néznek, mivel a felmelegedéssel együtt elszaporodnak az allergiát okozó növények, ráadásul a pollenszezon időtartama is hosszabbá válik. Szakemberek szerint a tendencia már több mint 10-15 éve megfigyelhető, melynek magyarázata a klímaváltozás, az egyre magasabb hőmérséklet. Amennyiben lépéseket teszünk a klímaválság megfékezésére, úgy ez a rosszabbodás megállítható.

lead kép: almanac.com

klímavissza a természethezmaradj otthonnövénykertember