Május 27. Hétfő, Hella

Környezettudatosan a betondzsungelben

null

Sokan gondolják úgy, hogy egy lakásban környezettudatosnak lenni sokkal nehezebb, mint egy családi házban. Pedig nincsen igazuk, hiszen a legtöbb lépés, mely a klímaváltozás ellen megtehető magánemberként egy lakásban is tökéletesen kivitelezhető, különösebb erőfeszítés nélkül.

Víz

A vízhasználat optimalizálása régi vesszőparipája a környezetvédelemnek. Mostanra, amikor nagyvárosok is kifogynak a vízből, már nem csak egy homályos kérés, hanem sürgető kényszer, amit egy lakásban is meg lehet tenni. A vízátfolyás csökkentő perlátorok sok csapba alapból be vannak építve, de ha nem, nagyjából 1000 forintos összegért beszerezhetőek. A kézmosóhoz és a tusolóhoz felszerelve pedig garantáltan sokat segítenek a vízfogyasztás csökkentésében. A konyhában is lehet szerepük, ha nem mosogatógépet használunk (ami egyébként vízfelhasználás és energiahasználat szempontjából is jobb lehet, mint a kézi mosogatás).

kép: rentcafe.com

Hulladék

Bármelyik lakásban - a legmodernebbtől a lakótelepi lakásokig - bármikor lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét. Ehhez semmi másra nincsen szükség, csak 5 percre, mielőtt a boltba megyünk! A koronavírus okán az emberek igyekeznek hetente egyszer - kéthetente egyszer bevásárolni, ami nagyon jó, mert rengeteg teljesen felesleges dolgot így nem veszünk meg. Ha pedig vásárlás előtt összeírjuk, mit szeretnénk főzni a héten és ehhez mire van szükségünk, akkor hatalmas lépést teszünk a klíma védelmében. Egyrészt nemvásárolunkfeleslegesen, másrészt minimalizálhatjuk az élelmiszerhulladékot is, ami a pénztárcánknak is jó. Ha pedig az élelmiszerek csomagolására és környezetvédelmi besorolására is figyelünk, akkor többet teszünk a klíma védelmében, mint hinnénk.

Energia

Az energia felhasználása nem mindegy a családi büdzsé szempontjából sem. A lakásoknál a fűtés sokszor nem rajtunk múlik, de a hűtés igen! A konnektorban felejtett töltők, égve hagyott villanyok, illetve a túlságosan forróra tekert bojler mind feleslegesen fogyasztják az áramot, ahogyan a standbyüzemmód is. Ezeket az energiazabálókat felszámolva, optimalizálva éves szinten akár több tízezer forintot is meg lehet takarítani, és az energiaspórolással a klíma ügyéért is teszünk.

kép: kabarbio.com

Papír

A digitális korban a papír szerepe egyre kisebb, amit tovább csökkenthetünk azzal, ha nem kérünk a reklámújságokból - ehhez egy egyszerű felirat is elég a postaládán. A kínálat online is elérhető, vagyis nem kerülünk hátrányba. A papírtörlő helyett a textil is hatékony, ráadásul mosható, a jegyzettömböt helyettesíti egy üveglap és egy filc. A toalettpapír kiváltása költségesebb dolog, de ez is megoldható, ám már az előbbiek betartásával is nagyon sokat tettünk a környezetünkért és a fákért.

lead kép: rentcafe.com