Június 16. Vasárnap, Jusztin

Környezetbarát díszfüvet minden kertbe!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A díszfüvek igen fel tudják dobni kertünk kinézetét felfelé magasodó szálaival (és olykor színes virágaival). Azonban a díszfüvek nem csak esztétikai értékkel rendelkeznek, hanem remek CO2 megkötő képességgel is. Lássuk, melyek a legkedveltebb, legkönnyebben nevelhető típusok.

Manapság egyre többen egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezettudatosságra. Ez a kertek megtervezésében, a kertészetben is meglátszik (pl. Komposztálás). Hogy ne csak hasznos, de szemet gyönyörködtető is legyen tevékenységünk, ültessünk díszfüveket, hiszen ezek nem csak mutatósak, de jelentős CO2 megkötéssel is bírnak. Ahogy az összes növény, afotoszintetizálásmiatt nagy mennyiségű CO2-t köt meg, ámgyors növekedésüknek,és rendszeres visszavágásuknak hála ez a mennyiség igen jelentős. Ám arra figyeljünk oda, hogy a levágott részeket semmiképp se égessük el, hanem tegyük a komposztálóba!

kép: youtube.com

Tollfű

Igen elterjedt díszfű, köszönhetően könnyű tartásának, gyors növekedésének. Zöld, keskeny, lándzsás levelei akár a 2,5 métert is elérheti. Igénytelen növény, ami nagyon jól tűri a szárazságot (bár legjobban nedves talajban fejlődik), fagyokat. A napos helyeket szereti a legjobban. Nyár végén, ősz elején tollszerű bugákat növeszt, mellyel még inkább magára vonzza a tekintetet. Levelei ősszelbarnásszínben tündökölnek.

Zebrafű

A csomókbannövőcsíkos leveleiről felismerhető zebrafű szintén az igénytelenebb díszfüvek jeles képviselője. Akár a 2 méteres magasságot is elérheti, így egymás mellé ültetve igen hangulatos intim szférával ajándékoz meg minket. Szereti a napot, ennek ellenére ne tűző napra ültessük. Talaj tekintetében a laza, jóvízelvezetésűtalajt kedveli, így rézsűk, sziklakertek ideálisotthont adnak számára. Tavasszal ajánlott visszavágni, valamint télen takarni.

kép: gardenia.net

Pampafű

A díszfüvek közül talán a pampafű a legimpozánsabb, köszönhetően óriási méretének és színes virágainak (augusztusi virágzása idején akár a 3 métert is elérheti). Amennyiben elegendő tápanyaghoz és nedvességhez jut, úgy igen gyorsan nő és terebélyesedik. Fény-és vízigénye magas, így napos helyre ültessük, valamint rendszeresen locsoljuk! Talaj tekintetében a laza, jó vízáteresztő, tápanyagdús földet kedveli. Átteleltesése nagyobb odafigyelés kíván, szárait össze kell kötözni, valamint érdemes takarni is. Visszametszése március elején esedékes- ekkor kb. 20 centiméterig vissza kell vágni. Ne sajnáljuk, hiszen igen gyorsan ismét régi fényében tündökölhet!

lead kép: houzz.com