2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Gyomirtás vegyszerek nélkül 

2020. július 5., 14:00
Gyomirtás vegyszerek nélkül 

A gyomok minden kertész életét megkeserítik, mivel sok-sok munka és pénz árán sem lehet őket végérvényesen, maximálisan kiirtani. Ma már számtalan termék áll a rendelkezésünkre erre a célra, ám ha valaki környezettudatosságra törekszik, úgy inkább a természetes, vegyszerek nélküli megoldásra törekszik. Hogy miket lehet ilyenkor bevetni? 

A jól bevált kézi módszer 

Valljuk be: a legtökéletesebb módszer az, ha felveszi a kerti kesztyűjét, odatérdel, és kitépkedi (lehetőleg gyökerestől) a gyomokat. Sajnos azonban kevés utálatosabb dolog van egy kertész életében, mint kézzel kihúzogatni a gazokat, mivel nem csak hosszadalmas és unalmas, de a nap végére az ember dereka, lába stb. csak úgy sajog.  

kép: idealhome.co.uk

Mulcs 

A mulcs igazi aduász, hiszen számtalan jótékony hatással bír: nedvesen tartja a talajt, így kevesebbet kell öntözni, igazán esztétikus, ráadásul kevésbé engedi ki a gazokat. A legnépszerűbb a faforgács, mely akár enyhén színezett is lehet. Amennyiben tartósabb megoldást szeretne, a mulcs alá helyezzen geotextilt vagy fóliát, így még ritkábban kell nekiesni kézzel az adott területnek. 

Burgonya főzőlé 

Azt a levet, melyben a burgonya előzőleg főtt, a legtöbben kiöntik a mosogatóba. Pedig hasznosabb sorsra is juthat, például ráöntheti a dísznövényektől mentes gyomos részekre, például a kerti útra, teraszra. Ugyanis igen hatékonyan visszaszorítja a gazokat. A legjobb, ha akkor alkalmazza, ha még egészen aprók a gyomok, vagy ha még ki sem bújtak. 

Ecetes sós mosogatószer 

Ehhez a gyomirtóhoz nem kell más, csak ecet, só (lehetőleg tengeri só), valamint mosogatószer. Bár ez utóbbi miatt nem teljesen természetes, ám ha környezetkímélőt választ, már akkor is sokat tett a bolygóért. Töltsön meg egy flakont ¾ részéig ecettel, majd adja hozzá a sót és egy kis mosogatószert, rázza jól össze, és már spriccelheti is! Arra azonban vigyázzon, a többi növényre ne permetezze! Hatására a gaz kiszárad, így könnyedén kijön a talajból. 

 

 

 

Citromos ecet 

Ha teljesen természetes anyagokból szeretnénk összeállítani a gyomirtónkat, akkor az ecethez kifacsart citrom levét is adhatjuk (1 l ecethez kb. 5 ml citromlé elég is). Minél magasabb az ecet savtartalma, annál erősebb gyomirtó. Először érdemes alacsony %-ossal próbálkozni, mert általában ez elegendő szokott lenni, ám a nagyobb, makacsabb gyomoknál magasabbal is próbálkozhat. 

kép: alive.com

Szódabikarbóna 

Akár a lakás tisztításáról, akár a gyomok elleni harcról van szó, a szódabikarbóna gyorsan bevethető, hiszen majdnem minden háztartásban megtalálható. Leginkább a kisebb repedésekbe érdemes használni, ahonnan könnyen kibújnak a gyomok. Nem kell mást tennie, csak beleszórni a hézagokba és hagyni, hogy intézze a dolgát. Természetesen lehet közvetlenül a gazra is szórni, ám ekkor azzal is számoljon, hogy a szél elviheti a legjobban őrzött dísznövényeinkre is! 

lead kép: idealhome.co.uk

Ezek is érdekelhetnek