Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Jót teszünk a bolygónak a webes vásárlással, vagy nem?

null

A környezettudatos vásárlásnál jellemzően a csomagolóanyagok mérséklését emeljük ki. A hentestől vett húst nem kell műanyagba csomagolni. Azacskóis lehet textil, és hasonló, könnyen kivitelezhető fogásokkal tehetünk sokat a környezetünkért. De mi a helyzet a rendeléssel?

Webshop

A koronavírus miatti kijárási korlátozások és persze a félelem a webshop-ok fellendülését is hozta. Megszoktuk a fogyasztást, egy részét kénytelen is vagyunk megtenni, vagyisvásárolunk, akár otthonról is. Ez pedig akár még jó is lehet a bolygónak, de nem minden esetben.

kép: insideretail.asia

Igaz, hogy a webshopok használatakor nem ülünk autóba, nem eszünk étteremben a vásárolgatás közben, és nem veszünk meg egy rakás teljesen haszontalan dolgot csupán erős felindulásból, de ez még nem feltétlenül elég.

Holland, brit és svéd kutatók foglalkoztak azzal a kérdéssel, vajon mikor igazán környezetbarát a netes rendelés, és mikor kellene inkább más megoldást választani.

Bonyolult

Persze a dolog nem ennyire egyszerű, hiszen nem mindegy mit is veszünk, és hogyan megyünk el érte, ha kell.

Az élelmiszerek, kozmetikumok piperék, vagyis az alapvetően olcsóbb, gyakori használatú dolgaink vásárlása is egyre inkább online történik. Ez azonban nem feltétlenül jó. Ezeket a termékeket ugyanis megrendelhetjük olyan webshopokból, ahol fizikai bolt nincs a háttérben, így azonban a dolog erősen környezetszennyező, rosszabb, mintha magunk mennénk érte a boltba. Ha azonban olyan helyről rendelünk, ahol fizikai bolt is van, akkor a rendelés márkörnyezet-barátabbmegoldás lehet, mint az autókázás - persze bizonyos mennyiség felett.

kép: Webshopping facebook

Mindez azonban már rögtön nem igaz, ha drágább termékről van szó, vagy ha autó helyett busszal, vagy jobb esetben biciklivel indulunk útnak. A netes rendelés tehát egy igen jó lehetőség, de ebben is érdemes követni az alapelvet: ésszel, ritkán, nagyobb mennyiségben. Vagyis nem jó hetente kétszer rendelni a boltból a dolgokat, de kétheti rendeléssel már mindenképpen jól járhatunk. Az online felületen ráadásulelkerülhetőaz a vásárlás, mely inkább csak unaloműzésből történik, és a csokikat, édességeket,ropogtatnivalókatés kis üdítőket érinti, ezzel pedig igen sokat lehet spórolni.

lead kép: wisegeek.com