Május 25. Szombat, Orbán

Felejtsük végre el az eldobható maszkokat, hiszen az is műanyag!

null

Apandémiaengedte lélegzethez jutni a bolygót, tisztább lett a levegő, mindannyian megértettük, hogy igen is lehet élni a megszokott rohanásunk, a folyamatos növekedés és a vásárlási kényszer nélkül is. Ebből a szempontból a járvány igen sokatformált a gondolkodásunkon, de más szempontból sajnossemennyit.

Hulladék

Apandémiakapcsán a maszk viselése mindennapossá vált. Egy ideig rettenetes hiány alakult ki ebből a termékből, az ára is röhejesen magasra kúszott, így nem is csoda, hogy sokan fordultak a mosható maszkok irányába. De sajnos nem elegen.

kép: gq.com

Nem szabad elfelejteni, hogy az egyszer használatos maszkok sűrű szövésű műanyagból készülnek, és nem újrahasznosíthatóak, ráadásul elképesztően hosszú a lebomlási idejük. Ennek ellenére eldobáljuk őket egyetlen használat után. Hogy mégis miért tesszük le ezek mellett a voksunkat? Mert azt gondoljuk, jobban védenek a vírusok ellen, mint amoshatómaszkok. Pedig nem.

Mosd ki!

A mosható maszkok közt persze azért érdemes válogatni, mert egy egyszerű pólóanyagból készült darab nem sokat ér, bár dupla, vagy tripla anyagvastagság mellett már lehet vele foglalkozni. Mégis inkább a szakszerűen elkészített, mosható maszkok jelenthetik a megoldást. Ezek ugyanis textilből készülnek, védelmi lehetőségeiket tekintve nem maradnak el az egyszer használatos társaiktól, vagyis aszánkbóltávozó nyálat ésmikrocseppeketezek is felfogják, és nem engedik be a másoktól származó nedvességet.

Cserébe viszont meleg (60°C feletti) vízben moshatóak, a többség vasalható is, vagyis a fertőtlenítésük használat után tökéletesen megoldott, éshasználhatóak akár 100 vagy több alkalommal is. A bolygót pedig még ezután sem terhelik, hiszen a textil sok formában újrahasznosítható, vagyis, ha a maszk megfelelő helyre kerül, akkor visszatér a körforgásba!

kép: marketwatch.com

Kesztyű

Sokan esküsznek a gumikesztyűre is, mely szintén nem újrahasznosítható hulladék formájában végzi. Ennél hatékonyabb a szappanos kézmosás, melyhez igazán nem kell sok, csak egy kis darab szappan, és egy kisflakonvíz. Kevésbé teszi tönkre a kezünket, mint a fertőtlenítő folyadék (bár az is hasznos, ha van nálunk), és a környezetre is kisebb terhet ró, mint a gumikesztyű, hatékonyságában azonban felül is múlja azt. A járványok elleni védekezés kiemelt jelentőségű, csak nem szabad közben elfelejteni, hogy úgy védjük magunkat, hogy közben azt se pusztítsuk el, ahol élni szeretnénk!

lead kép: amazon.com