Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Augusztusban is érdemes ültetni a veteményesbe 

Zöld zóna
2020. augusztus 04. 14:00
null

A nyár végi időszak főleg a betakarításról szól, amikor learathatjuk a munkánk gyümölcsét. Ám ez nem jelenti azt, hogy innentől üresen kell állnia a veteményesnek, hiszen vannak olyan zöldségek, melyeket bátran vethet augusztusban is. Ezzel megspórolhatja a gyakori boltba járást, ráadásul valóban vegyszermentes ételeket fogyaszthat.

Kínai kel

A káposztafélékhez tartozó kínai kel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nem is csoda, hiszen igen ízletes, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, ráadásul sokféleképp felhasználható. Fényigénye nem túl nagy, ám gyakori öntözést és tápanyagdús talajt kíván. Igen gyorsannövőnövényről van szó, így akár szeptember végén már szüretelhető is. Sajnos a csigák nagyon szeretik, így azoknak, akik állandó küzdelmet folytatnak ellenük, inkább nem ajánljuk.

kép: brockwellgreenhouses.org.uk

Retek

Augusztusban retket is érdemes ültetni, hiszen így a borongósabb időszakban valamennyire feleleveníthetjük a nyári retek-falatozás élményét. Fontos, hogy mielőtt a veteménybe kerülne, lazítsuk fel a talajt, máskülönben hamar megfásodik. Ügyeljünk arra is, hogy kb. 2,5 cm mélységbe kerüljön! Vízigénye elég speciális: eleinte többször kis adagokban érdemes locsolni, majd később már lehet ritkábban, de nagyobb vízmennyiséggel. Szeptember végén, október elején szüretelhető.

Borsó

Nem csak tavasszal, hanem augusztus végén borsó vetésével is próbálkozhatunk, hiszen a hűvösebb idő kifejezetten jót tesz neki. Talaj tekintetében nem válogatós, lényegében bárhol megterem, és bár szereti a vizet, az sem baj, ha olykor elmulasztjuk az öntözését. Kezdő kertészeknek is ajánlják, hiszen a borsóval általában nagy sikerélményben van részük. Igen értékes tápanyagforrás, így, ha valakinek van veteményes kertje, vétek lenne kihagyni a termesztését.

Spenót

A spenótot tél kivételével lényegében bármikor lehet vetni, így a nyár végén is, melyet majd ősszel le is szüretelhetünk- július végétől augusztus végéig ültessük ilyenkor. Talaj tekintetében nem válogatós, tápanyag-és vízigénye közepes. 2-3 cm mélyen ültessük, egymástól kb. 12 cm távolságban. A spenót az egyik legjobb K-vitamin forrásunk, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és ugyanúgy fogyasztható főételként (pl. főzelékek, salátákban), mint köretként.

kép: Vmenkov - commons.wikimedia.org

Rukkola

A jellegzetes ízű rukkolát egyre többet fogyasztják, és ha ön is szereti, érdemes a hónapban a veteményesébe is tenni belőle. Vetési ideje kora tavasz, illetve a nyár vége. Eléggé igénytelen növény, így a kezdő kertészek is bátran megpróbálkozhatnak a termesztésével. Jó oldala, hogy a gyomokat is kiszorítja. A napos, meleg helyeket kedveli, ám a talajban nem válogat, ráadásul nem is nagy a vízigénye. Érdemes magról vetni a palánták helyett, úgy biztosabban megmarad! Igen gyorsan fejlődik, és ha nem akarja a veteményesbe vetni, bátran használhat a célra balkonládát is.Kb.3 hét után már szedhető is.

lead kép: outofmyshed.co.uk

vissza a természethezvegyszermaradj otthonzöldségkertvetemény