Június 20. Csütörtök, Rafael

Vermontban már törvény írja elő a kötelező komposztálást!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Vermontegyelelőrébblépett a világ többi államához képest. A környezetvédelem terénugyanisegy újabb törvényt fogadtak el, mely kötelező érvényű az állam egész területén, és amely nem csak csökkenti az üvegház hatású gázok kibocsátását, hanem a mezőgazdaság versenyképességét is javítani lehet vele.

Mindenki komposztáljon

Ez az igény nagyon rég jelen van a környezetvédő szervezeteknél, hiszen jelentős mennyiségű üvegház hatású gáz kibocsátását lehetne ezzel megakadályozni, és az élelmiszerhulladék sem menne pocsékba, hanem jó minőségűtermőföldkéntkerülhetne vissza a körforgásba.

kép: kellogggarden.com

Vermontis hasonlóképpen látja ezt, így el is fogadtak egy törvényt, mely tulajdonképpen megtiltja, hogy a hulladéklerakókban komposztálható anyagokat tegyenek le. És ez bizony minden olyan dologra vonatkozik, mely valamikor élelmiszer volt, kezdve a rothadó zöldséggel, gyümölccsel, egészen az állati csontokig.

Kell?

A hulladéklerakókban rengeteg olyan szerves anyag csücsül, melynek sokkal jobb helyet is lehetne találni. A szeméttelepen csak kupacokban állnak, és bomlanak, miközben metán szabadul ki belőlük. Elvesztik értékes anyagaikat, nem kerülnek vissza a körforgásba, pedig ez lenne a sorsuk. Ráadásul az államban a lakossági hulladék közel negyede komposztálható lenne.

A törvény vonatkozik az üzleti szektorra is, hiszen az éttermeknek például a hulladékuk fele olyan anyagokból adódik össze, melyeket minden további gond nélkül lehetne komposztálni. A törvényhozók annyi könnyítést adtak az érintetteknek, hogy egyelőre nem akarják komolyabban szankcionálni a törvény be nem tartását, bíznak az emberek belátásában.

kép: gardeningknowhow.com

Ahhoz, hogy ösztönözzék az ilyen típusúújrahasznosítást, a kormány a honlapján tanácsokkal látja el az embereket ahhoz, hogy minél tökéletesebben és minél több anyagot tudjanak komposztálni. hiába van vele egy egészen kevés plusz munka, hiába kell néha átforgatni,Vermontbanmár nem lehet kifogást találni arra, miért is nem komposztálunk.

A világon elképesztő élelmiszerpazarlásfolyik. Ennek is elejét kell venni, de ha már valami mindenképpen a kukában végezné, legalább a kidobása ne legyen értelmetlen, kerüljön a komposztra, és adjon új életet a dísznövényeknek vagy töltse fel az éléskamrát a veteményes hozamának javítása révén. Így mindenki sokkal jobban jár!

lead kép: knoxvilletn.gov