Június 19. Szerda, Gyárfás

Újra kiderült: nagyon jó üzlet a környezetvédelem, csak bele kellene fogni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ha azt mondjuk, természetvédelem, akkor a legtöbb ember szeme előtt egy kisebb, vagy nagyobb terület jelenik meg, melyben óvni kell a növényzetet és az állatokat. Ennek megoldása, a terület fenntartása mind költségekkel jár, vagyis a környezetvédelem egy olyan tevékenység, mely sokba kerül. Ennek megfelelően valamiből finanszírozni kell azt, ami viszont rombolja a környezetet - így jön létre egy ördögi kör. Vagy mégsem?

Növekedés

Tudjuk, hogy a gazdaság növekedése kulcskérdés, és azzal is tisztában vagyunk, hogy ennek alappillérei közt szerepel a mezőgazdaság és a halászat is. Ezek a tevékenységek bizony 1%-os gazdasági növekedést eredményeznek évente, ami igencsak nagy méret, még ha elsőre nem is tűnik annak.

kép: vtkinnosystem.com

A gond csupán az, hogy ennek a növekedésnek ára van, ez pedig nem más, mint a klímakatasztrófa, a biodiverzitás hanyatlása és az összeomlás fenyegetése. Sokan azt gondolják, hogy ezt a rendszert terheli a környezetvédelem is azzal, hogy még azt is finanszírozni kell, holott ez éppen fordítva van.

A környezet gazdasági szerepe

Nem szabadelfelejtenihogy a növekedés fenntartásának eszköze maga a környezet. a halakat ugyanis nem mi állítjuk elő- többségében - a földet nem mi teremtjük, ezeket a környezettől vesszük el, kizsigerelve azt. Ez pedig a rendszerek összekuszálódását, összeomlását hozhatja magával.

kép: pikist.com

De egy huszárosvágássallehet ezen javítani, méghozzá nem is kicsit. A megoldás a környezet sokkal erősebb, drasztikusabb védelme. Ezoximoronnaktűnik a fentiek tükrében, pedig nem az. A környezeti hanyatlás ára igen magas, hiszen időjárásiszélsőségekkel, áradásokkal, aszályokkal jár, heves viharokat, rombolást hagy maga mögött. Ezt pedig kompenzálni kell, ami veszteség és rontja a gazdasági mutatókat.

A sokkal erősebb védelem azonban a kutatások alapján mérsékli ezeket a hatásokat, csökkenti betegségek terjedési lehetőségét, tisztább vizet eredményez, csökken az egészségügyi kiadásokmértéke,stb. Összességében a dolog úgy néz ki, hogy a lényegesen erősebbkörnyezetvédelem, a mostaninál sokkal nagyobb természetvédelmi területekkijelölésehatalmas profitot eredményezhet - mondja aCampaignforNatureszervezet tanulmányának egyik szerzője, Anthony Waldron.

A tanulmány kitér arra is, hogy ha a szárazföldeknek “csak” a 30%-át védetté nyilvánítanák, az 64-454 milliárd dollárral járulna hozzá a gazdasághoz, vagyis ennyi pluszt hozna a mostani rendszerhez képest. A természetvédelem a kutatók szerint 4-6 %-os gazdasági növekedést tenne lehetővé évente, mivel lényegesen kevesebb kiadást eredményeznehosszabb távon, ami hatalmas plusz profitot hozhat.

lead kép: aicev.org