Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Most már tényleg mindenhol ott a műanyagszennyezés...

Zöld zóna
2020. július 19. 12:00
null

Amikroműanyagokkalkapcsolatban egyre csak a rosszabbnál rosszabb hírek jelennek meg a lapokban. Sajnos a trend folytatódik, ananoméretű szemcsék rombolása egy újabb területen vált egyértelművé.

Mindenhol

Azt, hogy a műanyaghulladék a világon szinte mindenhol jelen van, már tudjuk egy ideje, ahogyan azt is, hogy sok állat éppen a szennyezés miatt lelihalálát, mivelműanyagot fogyaszt, ami végül fulladást, bélcsavarodást,gyulladásokatokoz a szervezetben.

kép: unenvironment.org

Sajnos egy ideje azzal is tisztában vagyunk, hogy nem kell egészen nagy darabokban fogyasztani a műanyagot, sőt, még csak tudatosság sem kell hozzá, amikroműanyagokugyanis ma márolyanterületeken ismegjelentek, hogy fogyasztásuk egyszerűen kikerülhetetlen. Először “csak” az állatokban mutatták ki a jelenlétüket, de ma már tudjuk, az emberekben is jelen vannak. Sőt, a tanulmányok már arra is rámutattak, hogy hiába reméltük, hogy nem okoznak majd galibát a szervezetben, ez bizony nincsen így.

Összességében nagyon sokáig úgy tűnt, amikroműanyagokszempontjából a növények nyertek, esetükben ugyanis a szennyezés nem merült fel, vagy nem foglalkoztak vele igazán.

A növények

ANaturemagazinban megjelent friss tanulmány azonban rámutatott arra, hogy a növényvilágot ugyan úgy érinti ananoméretűműanyagok okozta szennyezés, mint az embereket, állatokat. Laboratóriumi körülmények közt a tudósok bizonyították, hogy a 100 nanométernél kisebb szemcsék bizony a gyökereken át a növényekbe is behatolnak, és bizony itt sem marad el a károkozás.

kép: worldenvironment.tv

100 nanométernél kisebb szemcsékkel erősen szennyezett földben neveltek a tudósok egyszerű gyomnövényeket - a kontrollcsoportnál pedig a föld szennyezettsége lényegesen kisebb volt, mivel teljesen tiszta földet nemigen lehet szerezni. A műanyagszemcsék a növényekben a gyökerekbe kerülve akadályozták azok vízfelszívási képességét, illetve hatással voltak a növények növekedésére is -jelentősenvisszafogták azt.

A tudósok arra is gyanakszanak, hogy genetikai változásokat is eredményez a műanyagszennyezés, de ennek bizonyításához továbbikísérletekrevan szükség. Az azonban már most biztos: sem a növények, sem az állatok, sem az ember nincsen biztonságban az elhajigált műanyagok okozta rombolástól.

lead kép: afrik21.africa

műanyaghulladéktermészetnövényemberszennyezés