Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Haldokolnak a tengerek

null

Az ember igen érdekesen áll hozzá a vélt, vagy valós tulajdonaihoz. Sok esetben ugyanis nem érdekli, mi is lesz a használt dologgal, csak az érdekli, hogy céljait elérje, hogy megkapja, amit akar, de hogy ezek után a használat tárgyával mi lesz, az már más lapra tartozik. Pedig nem, főleg abban az esetben, amikor a természetről van szó.

Védelem

Ma már értjük, hiszen tapasztaljuk a saját bőrünkön, hogy a természet védelme a mi érdekünk. Sokáig azt hittük, nem gond, ha sorra irtjuk ki az erdőségeket, hogy belefér, ha ész nélkül tüntetjük el az élőhelyeket, hogy nem gond, ha annyi húst fogyasztunk, amire messze nem lenne szükségünk. Mára megértettük, hogy ez nagyon nincsen így, hiszen olyan globális folyamatokat zúdítunk ezzel a nyakunkba, melyekre nem, vagy csak nagyon korlátozottanvagyunkképesek reagálni.

kép: NATIONAL GEOGRAPHIC-COURTESY

Valahogy azonban jellemzően a folyókra és a szárazföldekre koncentrálunk. Ez pedig hiba, a teljes képetkellenenézni, hiszen a Föld nagyrészt nem szárazföld, hanem óceán, vagyis a tengerek és más vizeink állapota kiemelten fontos. Ezt még mindig nem értjük annyira, hogy ne okozzon gondot globális szinten a túlhalászat, és a tengeri ökoszisztémák semmibe vétele.

Válság

Sajnos igen, fel lehet róni egy újabb válságot a sorba, mert mára a tengerek és óceánok is ide jutottak. Az ok a fenntarthatatlan használat, a túlhalászás, az oda nem figyelés. Szerencsére azonban a dolog még visszafordítható a fenntartható használat megteremtésével - erre hívja fel a figyelmet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

kép: sierraclub.org

Európa part menti vizeinek közel fele erőteljesalgásodástólszenved, a tengeri lények vegyszeres és műanyag szennyezettsége pedig elképesztő méreteket öltött. Igaz, avegyszerezés visszaszorítása azért elindított javulást is, de ez még kevés, hiszen például a Földközi-tenger állapota ezt nem érezte meg annyira.

a túlhalászás ellen is muszáj lesz fellépni,hiszenha felborítjuk a tengeri ökoszisztémákat, az ránk, emberekre is végzetes hatásokkal lehet. A megoldás az Ügynökség szerint elsősorban az ökológiai alapú halászatban rejlik, illetve természetesen a vizek szennyezésének jelentős visszaszorításában. A tenger minden élet otthona, vigyázni kell rá, mertnélküleképtelenek leszünk a túlélésre, és nem csak az élelmezés miatt, hiszen a gigantikus víztömegnek sok más rendszerre is hatása van.

lead kép: wearechange.org