2022. december 8. csütörtök
Mária

Durva pusztulási hullám söpör végig a Sydney-i vizeknél

2020. június 11., 08:00
Durva pusztulási hullám söpör végig a Sydney-i vizeknél

Ausztrália a múlt évben, illetve ez év elején egy dominóelven működő katasztrófatömegbe csúszott bele. Mindenki remélte, hogy ennek most végre vége lesz, de sajnos maradt még dominó, és megállíthatatlanul le is dől. 

A katasztrófák sora a rettenetes szárazsággal indult, mely többek közt egy új kriminalisztikai kategóriát is életre hívott, a víztolvajlást. Ezek után következett a mindent elemésztő tűzvész, mely közel kétharmad évig tombolt. Most pedig Sydney part menti vizei élnek át tömeges pusztulási hullámot. 

kép: watchers.news

Az aszály és a tűz együttesen eredményezték az eseményeket, mely sajnos így tovább súlyosbítja azt a tényt, hogy mintegy 1 milliárd állat lelte halálát a tűzvészben. Ebben ugyanis nincsenek benne azok a tengeri lények, melyek közvetve ugyan, de szintén a tűznek köszönhetik vesztüket. 

 

Az aszály hatására a partokhoz közeli vizekbe lényegesen kevesebb édesvíz áramlott be, mely megnövelte a tenger sótartalmát. A tüzek pedig további nagy mennyiségű foszfort és nitrogént juttattak a vízbe, aminek következménye az lett, hogy a tengeri élettér 8 méteres mélységig jelentősen megváltozott. 

kép: THE ABYSS PROJECT

Az eredmény: kopár sziklák, több 10 centi mély elhullott süntetemekkel teli árkok, a gerinctelken fajok tömeges pusztulása. A part menti vizekben tulajdonképpen más nem marad, mint egyetlen algafaj. Ez az esemény is nagyon jól mutatja, amiért a helyi környezetvédelmi szervezetek már rég küzdenek, hogy a part menti vizek sokkal erősebb védelemre szorulnak, hiszen egy ilyen tömeges pusztulási hullámot kiheverni az ökoszisztéma számára is óriási kihívás lesz. A kutatók ráadásul attól tartanak, hogy egyes fajok ezen a területen teljesen el is tűnhetnek, mely visszacsapó hurkot jelent az egész ökoszisztémára, mely így helyrehozhatatlan károkat szenved majd. 

lead kép: watchers.news

Ezek is érdekelhetnek