Május 17. Péntek, Paszkál

Emberi hajjal szűrik az olajat a tengerből

Zöld zóna
2020. július 25. 12:00
null

A tengerek megtisztításának igénye már erősen jelen van a mindennapokban is, hiszen ma már a tengerpartokon is állandóan műanyag hulladékba botlunk. De a műanyag mellett sajnos más is okoz gondot, melyet nem olyan egyszerű eltávolítani. Pedig más nem kell hozzá, csak haj.

Haj?

Igen, jól olvasta, az emberi hajról van szó. Ez egy igen különleges anyag, amit eddig sajnos nem fedezett fel magának a környezetvédelem. Ez baj, hiszen egyrészt elképesztő mennyiségben áll rendelkezésre, és szinte egyáltalán nem hasznosítjuk. Persze paróka készül belőle, de ezen kívül igazából szinte semmit nem hasznosítunk a hajból.

thethreetomatoes.com

Holott kiemelten jó tulajdonságai vannak. Egyrészt remek hőszigetelő, amit szinte mindenki tud, akinek hosszabb haja van. Ezen felül a nedvszívó képessége is kiváló, ráadásul a zsírokat is megköti. Ezekkel a tulajdonságokkal pedig olyasmiben is a segítségünkre lehet, aminek semmi köze nincsen a divathoz.

Hajszűrő

ThierryGrasfrancsoa fodrász a tökéletes bizonyíték arra, hogy bárkinek lehet korszakalkotó ötlete a környezetvédelem számára, még akkor is, ha szakmája igen messze áll a természetvédelemtől. Az úriember 30 éve vágja a hajakat, és nem nézi jó szemmel, hogy a remek tulajdonságokkal bíró anyag rendre a szemétben végzi.

walhi

Megalkotott hát egy olyan szűrőt, mely hajból áll, és amely a tengerekből képes kiszűrni az olajat, mely a tankhajókból szivárog, illetve anapolajakjelentette terhelést is képes megszüntetni. A szűrők ráadásul moshatóak, és akár 8 alkalommal is fel lehet őket használni. És hogy a kör tökéleteslehessen: ha már szűrőnek nem alkalmasak, szigetelőanyagnak akkor is kiválóak, de a komposztálásuk sem jelent gondot.

Ez az ötlet pedig nem egy megvalósításra váró gondolat, aCoiffeursJustescég megváltozott munkaképességű alkalmazottai gyártják le a szűrőket, melyek a francia part menti vizeket tisztítják már most is, ráadásul nem is kis hatékonysággal. Egy kiló haj ugyanis 8 kiló szennyeződés kiszűrésére képes, és mostanra 4000fodrászcsatlakozott a kezdeményezéshez, gyűjti és elküldi a hajat, hogy folyamatosan készülhessenek a szűrők.

lead kép: stylist.co.uk

tengerolajhajemberéletszennyezés