Július 13. Szombat, Jenő

Egyre kevesebb embernek kell a műanyag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A fenntarthatósággal kapcsolatban van egy alapszabály: ha változást akarunk, nekünk, magunknak kell elsőre változni. Hiszen mi, vásárlók diktáljuk a piacnak, hogy mit és hogyan tehet, nem fordítva. Mi, a “tömeg” mondjuk meg, hogy milyen irányba mozduljon a termelés, és ehhez nem kell mást tennünk, mint terméket választani. Ezt a fiatalabb generáció már jól érzi, és hajlandó is a lépésekre.

Műanyag

A világ fejlődése szempontjából a műanyag megjelenése egy igen jelentős lépés volt. Az olcsó és tartós csomagoló és alapanyag ugyanis felpörgette a piacot, lényegesenlejjebbnyomta az árakat, aminek következtében a műanyag az életünk minden egyes kis részletében megjelent. Szó szerint és átvitt értelemben is.

kép: tehrantimes.com

Azzal ugyanis nem számoltunk - vagy csak nem volt érdekes - hogy a műanyagok egy jelentős hányada nem újrahasznosítható, és bizony a lebomlási idejük sokszor 1000 év felett van. Fizikaiaprózódásonazonban keresztül mennek, és így,mikroműanyagformájában valóban mindenhol jelen vannak, még bennünk is.

A műanyaghulladék pedig csak halmozódik, és mi lassan belefulladunk, de minket megelőznek majd az állatok és a bolygó is, hiszen a műanyag végül mindent elpusztít. Na persze csak akkor, ha hagyjuk, hiszen a döntés - ahogyan azt már kifejtettük - a mi kezünkben van.

44%

A szemléletformálás, az életvitel megváltoztatása pedig a fiatalabb generáció körében látványosan zajlik, de szerencsére összességében is megmutatkozik. Jelenleg ott tartunk, hogy a vásárlók 44%-a hajlandó többet fizetni egy termékért, ha annak környezetbarát csomagolása van. Ebből a szempontbólabszolútelsőséget élvez a papír és a karton Európában.

kép: dreamstime.com

Az emberek 70%-a igyekszik csökkenteni a műanyagvásárlás mennyiségét, 48% pedig következetesen elkerüli azokat a kereskedőket, akik nem igyekeznek ugyan így tenni. És ez a szám egyre nő. Jelenleg az emberek 58%-a Európában adóval sújtanáazokat a vállalatokat, melyek nem újrahasznosítható műanyaggal dolgoznak.

Az irány tehát ki vanjelölve, és bár az újrahasznosítható műanyag sokkal jobb, mint újra nem használható társa, maga az újrahasznosítás folyamata sem tarthatófent a végtelenségig. Sőt, tulajdonképpen pár alkalom után az anyag annyira károsodik, hogy mindenképpen a kukában végzi. Így lehetőség szerint inkább ne vásároljunk műanyagot, semmilyent.

lead kép: ibanplastic.com