2020. december 3. csütörtök
Ferenc, Olívia

Ütés és vízálló, környezetbarát gyapjú csomagolás

2020. július 5., 08:00
Ütés és vízálló, környezetbarát gyapjú csomagolás

Egy újabb nagyon ígéretes csomagolási eljárás léphet a piacra, köszönhetően annak, hogy az azt birtokló észt startup megnyerte az EIT InnoEnergy PowerUp! nevű nemzetközi versenyt, így esélyt kap az üzletfejlesztésre és a külföldi terjeszkedésre. 

Woola 

Woola névre keresztelt vállalkozás arra törekszik, hogy a műanyag csomagolások helyett olyan alternatívát nyújtson, mely nem drágább, nem környezetszennyező, és persze tartósságban is felveszi a versenyt a műanyagokkal, azzal a különbséggel, hogy természetesen lebomlik. 

kép: woola.xyz

A cég azonban nem a bioműanyagok irányába lépked, hiszen nagyon sok esetben láthattuk már, hogy ez az irány zsákutca, hiába az erőfeszítések, a komposztálás csak ipari körülmények közt lehetséges, vagyis az újrahasznosítás körülményes és drága. A megoldás tehát az olyan anyagokban rejlik, melyeket “el lehet dobni” és azok lebomlanak a természetben, maguktól, bárminemű segítség nélkül. 

 

Gyapjú 

A cég a megoldást a gyapjúban látta, és igazuk volt, legalábbis az innovációs verseny zsűrije szerint. Elsőre arra gondolnánk, hogy ez nem éppen olcsó megoldás, hiszen egy gyapjú pulóver ára igencsak borsos lehet. Ebben ugyan igazunk van, de azt csak kevesen tudják, hogy a gyapjú minősége sok esetben nem megfelelő ahhoz, hogy abból fonal készülhessen. Ez a megtermelt gyapjú 90%-át érinti. Igen, ennyi az a mennyiség, mely egyszerűen kidobásra kerül, legalábbis az észteknél a Woola szerint. 

kép: woola.xyz

Ezt használja alapanyag gyanánt a cég, mely anyag a kezelés után nem csak tartós és ütésálló lesz, hanem a hőszigetelő és vízálló is, vagyis tökéletesen alkalmas a csomagolásra. Ráadásul környezetbarát, hiszen a gyapjú magától is remekül lebomlik a természetben, egyetlen molekulányi műanyagot sem tartalmaz. 

A Földnek tehát jó, de mi a helyzet az állatokkal? Nos, a juhok nyírása nem kikerülhető, az nem tesz nekik rosszat. Sőt, ha nem teszik meg minden évben, az egészségügyi gondokat okoz az állatoknak. A cég pedig egyetlen juhot sem tenyészt, sőt, ígéretet tettek arra is, hogy nem is fognak. Ezzel pedig a többlet károsanyag-kibocsátás réme sem lebeg a világ felett, ha a gyapjú csomagolás mellett teszi le a voksát. 

lead kép: woola.xyz