Május 26. Vasárnap, Evelin

Cementmentes több emeletes épületet emelnek Sydney-ben

null

Az építőipar bizony elég nagy mumusa a környezetnek. Ennek oka nem az épületek miatt kiirtott növényzet, hanem a beton, pontosabban acement. Ez az anyag ugyanis éllovas, ha a károsanyag-kibocsátásról van szó, ráadásul jól, és környezetbarát módon helyettesíthető.

Bűnös, cement a neved!

A cement egy szükséges összetevője a betonnak, mely az egyik leggyakrabban használt építőanyag. Ez nem is csoda, hiszen olcsó, és igen nagy a teherbírása. Ez a két összetevő pedig biztosítja helyét az embermegalománépítészeti elképzeléseinek világában, hiszen 30-50 emeletes épületeket létrehozni beton nélkül lehetetlen. És hát mire menne az ember toronyházak nélkül?

yonsha.jp

Azonban a beton sehogyan sem illeszkedik a jövőképbe. Se nem illeszthető be a körforgásos gazdaságba, se nem megújuló, arról már nem is beszélve, hogy a cementgyártás adja a világ szén-dioxid kibocsátásának 8%-át, mely tetemes mennyiség. És hát a kétkedőknek: igenis lehet toronyházat létrehozni beton nélkül is, ahogyan azt már többen bizonyították.

Fejlődés

Sydneyben azAltassiancég egy új székházat álmodott meg, mely a környezettudatosság szellemébenépülhet. A sokemeletes épület teljesenönellátóenergiaszempontjából, melyet természetesen megújuló forrásokból fedez. Az üveghomlokzat például nem csak árnyékol, hanem energiát is termel.

reference.com

De nem ez azigazán jó az épületben, hiszen a karbonsemlegesség ma már szinte elvárás. Ez az épület azonban elkészítése közben is igyekszik a lehető legkisebb terhelést róni a környezetre. A fa és az acél kombinációja lehetővé teszi, hogy sok emeleten keresztül törhessen az ég felé úgy, hogy közben a cement jelentette probléma sem jelentkezik. A természetközeliség emellettrengeteg kertben, és a homlokzaton elhelyezett növényekben is megnyilvánul. Ezek együttesen lehetővé teszik, hogy a mérnökök, akik a cégnél alkalmazásban vannak, és akik olyan cégeknek nyújtanak szolgáltatásokat, mint az Audi, a Tesla a Google vagy éppen azEbayinnovatív, kreativitást serkentő, egészséges környezetben végezhessék munkájukat. Elvégre a jövőt építik, és ehhez egy jövőbe mutató épület dukál.

lead kép: pixabay