Május 27. Hétfő, Hella

Budapest levegője egyre rosszabb

null

Arról sokszor írtunk, hogy a koronavírus járvány megtisztította a levegőt a városokban, mivel azemberekkénytelenek voltak otthon maradni. Arról is volt már szó, hogy az újraindítás után szinte mindenhol csak lassú károsanyag-koncentráció emelkedéssel kellett számolni. De mi a helyet Budapesten?

Csökkenés

A világ számára a koronavírus járványa fellélegzést hozott, már ami a légszennyezettséget illeti. 30-40%, de néhol akár az 50%-ot is meghaladó mértékben esett vissza a szálló por és a légszennyező anyagok koncentrációja. Ez persze nem csak annak köszönhető, hogy az autók nem jártak. Mivel az emberek otthon maradtak, így sem a tömegközlekedési eszközök, sem a légi forgalom nem szennyezte a levegőt, aminek meg is lett a hatása. A tiszta levegő olyan dolgokat is megmutatott a szmogtólfuldoklóvárosoknak, melyeket már évtizedek óta nem láthattak.

kép: hungarytoday.hu

Azújranyitásnálsok helyen igyekeztek legalább részben megtartani a levegő tisztaságát. Mielőtt a forgalom a megszokott mértékre állt volna vissza, sétáló és bicikliutak tömegét nyitották meg, illetve zárták el az autós közlekedés elől. Több kilométernyi utat vontak el a szennyező járművektől városonként, márpersze ahol erre volt akarat.

Budapest

A járvány kitörése után fővárosunklégszennyezettségiadatai nem estek vissza olyan gyorsan és olyan drasztikus mértékben, mint sok szomszédos nagyvárosé a határon túl. De azért csakbehoztuka lemaradást, és itthon is szépen tisztult a levegő.

Aztán megtörtént azújranyitás, és sajnos nagyon rövid idő alatt a helyzet romlani kezdett. Ez mostanra odáig fajult, hogy jelenleg Budapesten a legrosszabb a levegő minősége Európában, a járvány után. Ez elkeserítő, de csak mi tehetünk róla. A főváros zsúfolásigteltmegautókkal, mely többek közt annak is köszönhető, hogy a parkolás ingyenessé vált. Ez tömött sorokat eredményezett, dugókkal, és persze jelentős légszennyezettséggel is.

kép: medicalxpress.com

Hazánknak tehát az első lépés nem igazán sikerült. A klímakatasztrófa elleni fellépés jegyében kell megszervezni azújraindulást, hiszen így van csak lehetőség egy fenntartható módon működő város megszervezésére. Ha ezt most elmulasztjuk, akkor később sokkal drágább, és sokkal drasztikusabb lépések árán tudunk majd felzárkózni. Az átalakítás pedig nem kedv kérdése, azt meg kell tenni, hiszen többek közt az EU is erre kötelez bennünket.

lead kép: dailynewshungary.com