Április 19. Péntek, Emma

Az építési hulladék sokszor nem szemét!

Zöld zóna
2020. július 04. 14:00
null

Egy építkezés igen nagy mennyiségű hulladékkal jár, ám a legtöbb esetben ezek a konténerbe kerülnek, ami nem igazán környezetbarát megoldás. Szerencsére azonban egyre többen fordulnak azújrafelhasználásfelé, és ez esetben csak egy kis kreativitásra és némi barkácstudásra van szükség.

Zsalukő

Rengeteg építkezésen előkerül, és gyakran nagyobb mennyiségben meg is marad. Bár első blikkre senki sem használja fel szívesen, hiszen nem egy esztétikus darab, ám igen sok, praktikus és mutatós dolgot lehet belőle készíteni. Üreges kialakításának köszönhetően adja magát, hogy virágokat ültessünk bele, de ugyanúgy kialakíthat belőle fűszerkertet is, ráadásul a magaságyás vázához is remek - és nem mellesleg olcsó- megoldás lehet. Bátran lefestheti, díszítheti (akár mozaikokkal, kagylókkal, kövekkel), így üde színfoltja lehet a kertnek. Szintén felhasználható tűzrakó kialakításához, vagy akár kültéri pad elkészítéséhez- ez esetben is érdemes festékhez nyúlni a jobb kinézet érdekében, és utána elég lehet rá mutatós matracot tenni díszpárnákkal.

kép: ildare.unas.hu

Fa lécek

A hosszú fa léceknek sem kell feltétlenül a konténerben vagy a tüzelőben landolniuk, hiszen igen sokoldalú a felhasználási lehetősége. Szépen lecsiszolva és kezelve a veteményes vagy a virágoskert körüli kisebb kerítést is lehet belőle alkotni, vagy akár a gyerekeknek homokozót. Érdemes továbbá pár vékonyabb darabot is megtartani, hiszen karózáshoz, futtatáshoz is felhasználható.

Raklap

Számtalan cikk és barkács video foglalkozik a raklapok felhasználásával, ami nem is csoda, hiszen kevés olyan hulladék(nakszánt) dolog van, melyet ilyen sokféleképpen fel lehet használni. Lehet belőle készíteni kerti bútort, virágtartót, magaságyást, komposztládát, homokozót, lehet bele ültetni, fel lehet díszíteni stb. A variációk száma szinte végtelen.

kép: freedigitalphotos.net

Tégla

Téglaház építésénél értelemszerűen mindig megmarad kisebb- nagyobb mennyiségben tégla. Hogy mi mindenre lehet felhasználni, az attól függ, mennyi van kéznél. Amennyiben kevés, úgy pl. virágokat lehet elkeríteni vele, ám ha sok van kéznél, akkor készíthet belőle szegélyt, kerti utat, bográcsozó, tűzrakó helyet, fűszerspirált, magaságyást, emelt virágoskertet stb. Bár önmagában is mutatós a tégla, ám ha szeretné lefestheti, díszítheti.

lead kép: borzsatuzep.109.hu

vissza a természethezmaradj otthonújrahasznosításfatégla