2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Így védekezzen a csigák ellen természetesen 

2020. június 6., 14:00
Így védekezzen a csigák ellen természetesen 

A csigák bár a gyerekek nagy kedvencei, ám egy kertész nem feltétlen örül a hívatlan vendégnek. Ezek a kis élőlények - főleg a meztelencsigák-  ugyanis imádják megrágcsálni a növényeket, kiváltképp a veteményesben lévő zöldségeket. Védekezni ellenük sokszor nagy fejtörést okoz, főleg, ha a természetes módon, vegyszerek nélkül szeretné megtenni, hogy közben környezettudatos is maradjon.  

Csiga a kertben 

A meztelencsigákat sokan nem szeretik, és nem csak a nem túl esztétikus külsejük miatt. Sajnos igen híres/hírhedt kártevőkként is számon tartják, hiszen előszeretettel járnak rá a veteményesre. Legtöbbször csoportosan jelennek meg, így nagy károkat tudnak okozni. Általában a zegzugosabb, kerteket kedvelik, ahol a párásabb, eldugottabb területeken megbújnak, majd május környékén előbújnak és megkezdik sajátos hadjáratukat.  

kép: gartentipps.com

Sört a csigának 

Furcsán hangzik, de a csigák -is- imádják a sört. Ezt felhasználva készíthet egy csiga csapdát: nincs másra szüksége, mint egy pet palackra, melynek levágva a tetejét, és beássa a földbe úgy, hogy bele tudja önteni a sört. A csigák a jó kis sörözés reményében bemennek a palackba, ám kijutni már nem tudnak. 

 

 

 

 

Béreljen indiai futókacsát 

Ez a kacsa fajta imádja a meztelencsigákat, így többen is bérbe szokták őket adni csigairtás céljából. Valóban az egyik legjobb természetes ellenségei, ám sajnos viszonylag nehéz a kacsákhoz jutni, és nem biztos, hogy mindenki szeretne futkározó kacsákat a kertjében. 

Védekezzen fűszernövényekkel 

Nagyszerű megoldás, ha a veteményes köré fűszernövényeket ültet, ugyanis a legtöbb illatát ki nem állhatják a csigák. Ilyen például a kakukkfű, a zsálya, a majoránna, de a fokhagymát, sőt, a paradicsomot sem kedvelik. A legtöbben ezt a védekezési módot választják, hiszen aki veteményest gondoz, az általában fűszernövényeket is ültet.  

kép: Claudio Campanella

Induljon a vadászat 

Bizony, a legjobb módja a csigák száműzésének, ha begyűjti őket és elviszi. Erre a legmegfelelőbb időpont a kora reggeli és az esti órák, főleg, ha előtte esett az eső. Ilyenkor a ház nélküli csigák előbújnak, így könnyen észre lehet őket venni és felszedegetni. Arra azonban ügyeljen, hogy lehetőleg messzire vigye el őket, hiszen a kert mellől hamar visszatalálnak. 

lead kép: ftsnap.tumblr.com

Ezek is érdekelhetnek