Május 29. Szerda, Magdolna

A papírral spórolni nem is olyan nehéz

null

A környezettudatos háztartások takarékoskodnak a vízzel, a fűtéssel, igyekeznek nem gyártani hulladékot. Ezen felül azonban érdemes lehet a papírra is odafigyelni, mivel dacára a digitális kornak, a papírfogyasztásunk még most is igen nagy, ami nem jó hír az erdőségekre nézve. Pedig a papír sok esetben jól helyettesíthető más megoldásokkal is, amikből most mutatunk hármat.

Toalett

Na, ez egy kényes kérdés. A kultúránkhoz ma már szervesen hozzátartozik a toalettpapír használata is, nem is igazán tudjuknélküleelképzelni az életünket. Igaz, hogy újrahasznosított papír, igaz, hogy tisztítjuk a vizet, amit beszennyezünk vele, de mégis nagyon jó lenne, ha nem lenne rá szükségünk.

kép: aquamixwebaruhaz.hu

Ahhoz, hogy a papírt ki tudjuk váltani, sajnos kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. A bidé, vagy a toalettelegybeépítettváltozat nem csak sokkal higiénikusabb (csak gondoljunk bele, hogy a papírral biztosan mindent képesek vagyunk letörölni, amit kell?), hanemkörnyezetbarátabbis, kiváltképp akkor, ha az öblítéshez nem ivóvizet, hanem úgynevezett szürke vizet használunk.

Csomagolás

Azuzsicsomagolása legtöbbször műanyag zacskóba történik. Jobb esetben egy ételhordóba, és szalvétába, sokba. Ez azonban nem törvényszerű. A csomagolás tökéletesen megoldható újrahasznosított textillel is. Ez lehet egy rossz póló, vagy bármi, amit megfelelő nagyságúra vágunk, és beleteszünk egy lapos tálba. Ezután felolvasztott méhviaszt csurgatunk rá, és mielőtt mégmegdermedneaz anyag, a textilt kivesszük és lecsepegtetjük. Így nem csak vízhatlan lesz, de tökéletesen rá is simul a szendvicsre, a tányérra, vagy bármire, helyettesítve nem csak a szalvétákat a csomagolásban, hanem a műanyag fóliát is.

kép: littleyellowwheelbarrow.com

Konfetti

Végre újra lehet kicsit bulizni, és a konfetti sok buli szerves része. Na nem a lakásban, hiszen ott összeszedni szinte lehetetlen, így marad a kert. Itt azonban a papír sokáig megmarad, ráadásul konfettit gyártani a papírból pazarlás. Erre tökéletesen alkalmasak a nagyobb levelek is, amik már lehullottak, vagy a gyomokról begyűjtjük őket. Ezeket is lehet kis kör alakra vágni a lukasztóval, szórni is remekül lehet őket, és az sem gond, ha a kertben szanaszét heverve maradnak, gyorsan lebomlanak ott is, táplálva a talajt, mellőzve a festékanyagokat is.

lead kép: greenunion.co.uk