Április 19. Péntek, Emma

A panelban is lehet zölden élni, és nem is nehéz

Zöld zóna
2020. július 01. 16:00
null

Könnyű zöldnek lenni, ha az embernek kertje van - mondják azok, akik lakásban élnek. Igaz, sok lakáshoz tartozik egy kis kert is, vagy legalább egy nagyobbacska erkély, ahol a zöld élet szinténremekülmegvalósítható. De az erkély nélküli lakásokban, a panelrengetegben ez már lehetetlen - legalábbis sokan ezzel védekeznek, miért is nem próbálnak ki legalább egyet a számtalan lehetőség közül. Igen, a panel is lehet zöldebb, igaz, nem pont úgy, mint egy családi ház kerttel.

Kiskert

A növényeknek három dologra van szükségük ahhoz, hogy növekedni tudjanak: vízre, fényre és földre. Ha ez a három adott, akkor jó eséllyel lesznek csodálatosan szépek a növényeink. Ráadásul nem csak a dísznövények. Igen, sok lakásban nincs erkély, ahol fűszer vagy zöldségkertet lehetne létrehozni, de ablak van, és a szobanövények is életben maradnak, vagyis a kis élelmiszerkertek is létrehozhatóak minden további gond nélkül!

kép: thechicsite.com

Ha pedig a szüret is megvolt, akkor jöhet a komposztálás. Ez a lakásban is remekül megoldható, igaz, az esztétikum miatt drágábban. De csüggedni nem kell, hiszen a ShareWasteapp segítségével gyorsan találhatunk olyat, aki szívesen fogadná a zöldhulladékunkat, mivel komposztálni tudja azt, ráadásul aközelünkbenis van.

Fogyasztás

A fogyasztás csökkentése nem kert kérdése. A kiszakadt ruhadarabok varrása régi, jól bevált szokás, mi se tegyünk le róla. Nagyon sok esetben hulladékként végzik olyananyagok is, melyeket a lakásban számtalan részletben lehetne hasznosítani. Persze ehhez inspiráció is kell, de a neten az is akad bőven. Ha pedig nem szeretjük a DIY dolgokat, vagy nem akarunk velük vesződni, a porrongyok, konyharuhák akkor is “megalkothatóak” hulladék anyagokból. Rongyszőnyeget készíteni sem nagy ördöngősség, a dekorálásban is sokszor remek alapanyagokat kapunk a “hulladékból”. Érdemes körülnézni, mielőtt a kuka felé indulunk.

kép: youtube.com

A fogyasztás csökkentése az élelmiszerekre is igaz. Na nem arra kell gondolni, hogy mostantól együnk kevesebbet, hanem arra, hogy mostantól kevesebb ételt dobjunk ki. Évente mi, magyarok 175 kg élelmiszert hajítunk ki a kukába,fejenként. Ezeket az ételeket egyrészt meg kell termelni, ami nem kis munka, ráadásul károsanyag-kibocsátással is jár. Másrészt meg is kell venni, és 175 kg étel már jelentős összeg, amit meg lehetne spórolni. Hogy hogyan? Borzasztóan egyszerűen: tervezni kell, előre. A bevásárlásnál is, a konyhában is. Ha egy hétre előre elkészítjük a tervet, hogy mikor mit főzünk, akkor a kidobott ételek minimalizálhatóak, ami nagyon jót tesz a pénztárcánknak és a bolygónak is! És akkor még a lakás energiatakarékosságát nem is említettük, ami megint csak pusztán odafigyelés kérdése, és jelentős összegeket lehet vele megspórolni!

lead kép: freeimages.com

klímaerkélyvissza a természethezmaradj otthonpanelember