Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

Üvegház a tetőn - így is lehet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Anövénytermesztéslehetősége egyre fontosabb azok számára is, akik nem rendelkeznek kerttel, vagy csak nagyon kicsivel. sajnos a lehetőségek még akkor is korlátozottak, ha nagyonkreatívakvagyunk, hiszen ez is hely kérdése. Egy cseh építésziroda azonban elmés megoldással állt elő egy megrendelő ötlete nyomán.

Kis hely

A legtöbb esetben azzal van a gond, hogy a kertben nincsen hely egy olyan veteményesnek, mely valóban képes megfelelő mennyiségű zöldséggel ellátni a családot. Na nem azért, mert olyan nagyon nagy terület kell neki, hanem azért, mert sok másnak is kell a tér, hogy a munka után az ember pihenni tudjon, a gyerekek játszhassanak.

kép: Jiří Hroník - richardavid.cz

Ha pedig mégis rászánjuk magunkat a konyhakertre, akkor is ott az időjárási viszontagságok jelentette kihívás. Ezt ugyan orvosolni lehet egy melegházzal, de ez drága, és a helyigénye is nagyobb, ráadásul sokan nem szeretnék a kertjükben látni, hiszen betöri az üveget a labda, elveszi a kilátást,éshasonlók.

Fel a tetőre

A cseh tervezőiroda a megrendelő kérésére az üvegházat a lakóépület tetőterébe integrálta. Ennek megfelelően a ház teteje üvegből van, alatta pedig növénytermesztés folyhat, zavartalanul. Mivel a házból közvetlenül lehet feljutni a tetőtérbe, így akkor is ki lehet menni a veteménybe, ha esik, ez sem állhat az utunkba.

Nem utolsó sorban a ház elszökő hőjét is hasznosítani lehet, valamint a benntartott meleg magát a házat is fűti. Összességében tehát a fenntartása is jóval olcsóbb, mintha a kertben kapott volna helyet.

kép: Jiří Hroník - richardavid.cz

Az elképzelést tovább is lehet gondolni, hiszen a vetemény mellett egy kis részen akár télikertet is ki lehet alakítani, ahonnan télen is kellemes melegben csodálhatjuk az eget. Igaz, a megújuló energiák termeléséhez így olyan napelemekre lenne szükség, melyek áttetszőek, amiknek ára egyelőre magas, és kereskedelmi forgalomban sem igen kaphatóak, de a közeljövőben ez változni fog, és akkor az üvegházak is költözhetnek a tetőtérbe.

lead kép: Jiří Hroník - richardavid.cz