Május 21. Kedd, Konstantin

Mi ne kerüljön a komposztba? 

null

A komposztálás igen hasznos és környezetbarát tevékenység, ám érdemes azzal tisztában lenni, hogy a komposztáló ládánk nem egy szemetes, amibe bármi belekerülhet. Sőt, még a szerves hulladékok közül sem mind, így íme egy kis gyorstalpaló, melyek a tiltólistásak, ha komposztálásról van szó.

Szervetlen anyagok

Talán ehhez nincs is mit nagyon hozzáfűzni, hiszen az olyan anyagok mint az üveg, az alumínium, fém, műanyagstb. szintesosem bomlik le, vagy csak igen sokára. Ezeknek semmi keresnivalójuk a komposztálóban, így a megfelelő szelektív kukába kell hajítani.

Kezelt fa,színes, fényesújság

Bár a fekete-fehér papír újságot bátran a komposztba dobhatjuk, ám a színes, fényes lapok (magazinok, képeslapokstb.) sok-sok kemikáliát, mesterséges anyagot tartalmaznak, így azok nem tesznek jót majd a növényeknek.

kép: planetnatural.com

Állatok számára csalogató ételek

A legtöbb étel (főleg nyers állapotban) komposztálható, ám a főtt, kész ételek esetén fennáll a veszélye annak, hogy odacsalogatja az állatokat, így, ha mindenképp bele szeretné rakni a komposztálóba, tegye mélyebbre, ne a felszínén legyenek! Ráadásul sok étel (pl.: húsok) nehezen bomlanak, és rothadás során a szaguk sem kellemes, ezért azok inkább máshova kerüljenek!

Agresszív gyomok

A gyomokat sok esetben bátran beletehetjük a komposztálóba, ám az agresszív fajtákkal nem árt vigyázni, mivel később könnyen gyökeret ereszthet. Természetesen a kevésbé gyorsan terjedő fajták komposztálhatók, akárcsak a nyesedékek, levelek, elszáradt virágcsokrok stb.

kép: terra24

Beteg növények

Amennyiben beteg egy növény, azt semmiképp se tegye a komposztáló ládába, ugyanis így akár az egész kertjét majd megfertőzheti, hiszen a fertőzést kiváltó kórokozók belekerülnek és elszaporodnak a komposztálóban.

Macskaalom

Bár a növényevő állatok ürüléke igen jó hatással van a föld minőségére, ám eszébe ne jusson a macska – vagy kutya- ürülékét a komposztálóba rakni, ugyanis húsevő lévén a széklet különböző fertőzések forrása is lehet. Ellenben a növényevő háziállatok ürülékét bátran hozzákeverheti, az csak javítani fog!

lead kép: naturalhealthcourses.com