Május 25. Szombat, Orbán

Mi legyen veled, szennyező fogkefénk?

null

Az egyszer használatos műanyagok listája igen hosszú, és ha egy kicsit tágabban értelmezzük őket, akkor még inkább az. Hiszen egy fogkefe a legtöbb esetben nem kerülújrahasznosításra, ezért a szeméttelepen - óceánokban végzi, és bár nem egyetlen egyszer használtuk, mivel nem újrahasznosítható, így nyugodtan ezekhez az anyagokhoz lehetne sorolni.

Mi a gond?

Nademiért nem lehet egy fogkefétújrahasznosítani? Most egy kicsit tekintsünk el a gazdasági ténytől, hogy azújrahasznosíthatóműanyagok közül is csupán minimális mennyiség kerül valóbanújraalkotásra. Attól is, hogy aműanyagokatnem lehet a végtelenségigújrahasznosítani, nagyjából 6 alkalom az életciklusuk - ez pedig rövidülhet egy olyan termék esetében, melyet a szánkba dugdosunk.

kép: amazon.com

A fogkefe egy bonyolult összetételű tárgy, hiszen műanyagokat, gumit és fémet is tartalmaz, melyeket újrahasznosítás előtt szét kell választani, ami drága és nehéz feladat. Ausztrál kutatók a legkisebb kontinenstől több, mint 2000 kilométerre lévő lakatlan szigetet térképezték fel szennyezettség szempontjából. A 15 négyzetkilométeres szigeten összesen mintegy 373 000 fogkefét találtak a kutatók. És míg az egyszer használatos poharakról, tányérokról vagy zacskókról hajlandóak vagyunk lemondani, a szájhigiénia nem tartozik ebbe a körbe.

Merre tovább?

Mivel a fogkefe életünk része marad, így nem a kikerülése, hanem más módszer alkalmazása lehet a megoldás.

  • Igyekezzünk nem a szemétbe hajítani a használt fogkefét. Remek tisztítóeszköz lehet belőle az autó alkatrészekhez, a fugához, vagy az ékszerekhez is. Bár - mivel egy átlag ember 3-5 fogkefét használ el egy év alatt ez azért nem túl jó lehetőség. Hiába lehet belőle művészi alkotás, a felhasznált, szeméttől mentett fogkefék száma nagyon alacsony.
  • Választhatunk újrahasznosított műanyagból készült darabokat. Ezek ára valamivel magasabb, de legalább más, hulladéknak kikiáltott műanyagból készülnek, ennyivel is kevesebbet szennyezve az óceánokat. Bár a fogkefe használat után így is kidobásra kerül.
  • Ha elektromos változatra váltunk, nem csak a fogaink lesznek hálásak, hanem a környezet is. Az elektromos fogkefék ugyanis lényegesen kisebb szennyezéssel járnak, egyszerűen azért, mert a cserélt részek kisebbek.

kép: bali-boo.com

  • A kevert anyagú fogkefe már valóban komoly előrelépés. A legszennyezőbb része a hagyományos kefének a szára, hiszen ez a legnagyobb műanyagdarab. Ezt ki lehet váltani bambusszal, és bár a sörték itt is műanyagból vannak, a szennyezés mértéke jóval kisebb. Léteznek alternatív sörtékkel ellátott fogkefék is, amik lehetnek disznószőrből, vagy kókuszrostból is. Ezek már valóban környezetbarátak, hiszen nem kell 400 év a lebomlásukhoz, mint a hagyományos verzió esetében. Sajnos azonban az áruk messze magasabb, mint amit megszoktunk, így egy négy tagú család számára a fogkefecsere már erősen húzós összeg.

lead kép: greenpeace.org