Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Koronavírus helyzetet kihasználva rombolták a természetet a Fülöp-szigeteken

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Újra és újra szembesülünk azzal, hogy sokaknak a profit lehetősége tökéletesen felülír minden mást, legyen szó szabályozásról, ökoszisztémák védelméről, mások bevételi forrásainak védelméről, vagy akár egy olyan eseményről, mely ezrek életét követeli.

Covid19

A koronavírussal kapcsolatban elkeserítő adatok láttak napvilágot, már ami a halálozásokat érinti. Ugyanakkor az is tény, hogy közben egyre -másraérkezteka szívderítőképek arról, hogy a természet hogyan tér magához az ember visszahúzódása nyomán. A levegő tisztul, az állatok olyan helyeken is megjelennek, ahol már nagyon régóta nem lehet velük találkozni. Vagyis megvannak ajó oldalai is a járványnak, legalábbis a természet oldaláról mindenképpen.

kép: semcoice.com

Hogy a betegség terjedésétmegakadályozzák, a legtöbb országban komoly intézkedéseket vezettek be. Ez többek közt érintette a kijárást és a munkavégzést is, amit sajnos egyesek ki is használtak a profitszerzés céljából. Így járt a Fülöp-szigetek is, ahol az ipari halászat egyes képviselői érezték úgy, hogy ha már a járőrök száma jelentősen csökkent a pandémiamiatt, akkor itt a lehetőség, hogy a tiltott vizeken is halásszanak.

15 km

A partok menti 15 km-es sávban az iparihalászattiltott, itt csak kisüzemi halászat engedélyezett. Ennek oka, hogy védjék a korallzátonyok élővilágát, az egyik legnagyobbvonzerejétaz itteni vizeknek. Apandémia elméletileg itt is a természet virágzását hozta volna, ha az emberi profitéhség nem szól közbe.

kép: REUTERS-Enrique Castro-Mendivil

De közbeszólt, és jelentősen megnőtt az orvhalászati tevékenység, kihasználva az világ lassulását. Ez pedig elkeserítő, többek közt azért, mert 2015-óta él a rendelet, mely lehetővé teszi, hogy a nagy halászhajókra nyomkövető berendezést telepítsenek. Ám a lobbi hathatós tevékenységének hála ez mind amai napignem történt meg. Remélhetőleg ez a lépés most öngólnak minősül majd. És végre ezeket a berendezéseket is telepítik, hogy akármikor, ha afelügyeletiszerveknincsenekis jelen, akkor is felelősségre lehessen vonni a tilosban halászókat!

lead kép: asmaa-algarve.org