Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Így tudja tovább frissen tartani nyári zöldségeit, gyümölcseit 

Zöld zóna
2020. június 11. 14:00
null

A nyári időszak finomabbnál finomabb gyümölcsökben és zöldségekben bővelkedik, és a szerencsésebbek frissen a kertjükből, vagy a balkonon kialakított mini veteményesből szerzik be őket. Sajnos szüretelés után viszonylag hamar el kell fogyasztani, ám megosztunk pár tippet, hogyan állhatnak el hosszabb ideig, így kiküszöbölhető, hogy a kukában landoljon. Ez jót tesz a pénztárcának is, és nem utolsó sorban az élelmiszerpazarlást is csökkenti, mely jelentősen hozzájárul a klímakatasztrófa kiteljesedéséhez is.

Brokkoli, saláta, zeller

Sajnos igen hamar fonnyadnak, romlanak, így hamar el kell őket fogyasztani. Amennyiben mielőtt a hűtőbe teszi, jó szorosan tekerje be őket fóliába- így lényegesen tovább elállnak és frissen maradnak.

kép: Carlos Daniel Gawronski—Getty Images-iStockphoto

Sárgadinnye

Bár kevesen vannak azok, akik nem falatozzák el jó gyorsan az ízletes nyári csemegét, ám ha szeretné később elfogyasztani, úgy inkább a hűtőszekrényben tárolja (ne feldarabolva). Való igaz, szobahőmérsékleten a legfinomabb, akkor jönnek ki a legjobban az ízek, ám egy kis hűtés nem árt neki! Evés előtt vegye ki, tegye a pultra, és hagyja, hogy kissé felmelegedjen, utána már eheti is.

Avokádó

Az avokádó igazán egészséges és ízletes, ráadásul igen változatosan fel lehet használni: köretként, salátákba, szószokhoz, mártogatósokhoz előszeretettel választják. Melegebb időben az avokádó gyorsan érik, puhul, ám hűtőszekrényben csak akkor tárolja, ha előtte felvágja. Tegye légmentesen záródó dobozba, de előtte spriccelje le egy kis citromlével (vagy más savas gyümölccsel)!

Meggy, cseresznye

A meggyet és a cseresznyét a legtöbben egyenesen a fáról szeretik, ám bátran hűtheti is, ha szeretné (sőt, hidegen is kifejezetten finom) Még tovább eláll, ha a fagyasztóba teszi! Arra azonban figyeljen, ha a hűtőbe teszi, előtte ne mossa meg, nehogy bepenészesedjen!

kép: fyi.extension.wisc.edu

Eper

Az eper, a szamóca, málna a nyár egyik nagyslágerei, ám sajnos igen gyorsan megromlanak, de ha ecetes fürdőbe áztatja pár percig őket, hosszabban megőrizheti frissességüket. Ehhez keverjen össze 1 rész ecetet körülbelül 5 rész vízzel egy olyan edényben, amely elég nagy ahhoz, hogy beletegye a gyümölcsöket. Jól keverje meg, és hagyja állni kb. 5 percig. Ezután szűrje le a bogyókat, majd öblítsük újra vízzel, hogy eltávolítsuk a maradék ecet aromát. Hagyja megszáradni egy törlőkendőn, majd egy hétig tárolja a hűtőszekrényben. A bogyókat még hosszabb ideig is megőrizheti, ha néhányat a fagyasztóban tart.

lead kép: nbclosangeles.com

gyümölgypénzvissza a természethezmaradj otthonzöldségétel