Június 24. Hétfő, Iván

Elhullanak a leghatalmasabb és legöregebb fák a bolygón

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Atermészetcsodálatos alkotásai a fák, és nem csak azért, mert gyümölcsöt teremnek, lakhelyet nyújtanak, vagy árnyékot adnak. Sőt, még csak nem is azért, mert oxigénnel látnak el bennünket, hanem azért, mert egészen más kategóriába tartozhatnak, ha az életről van szó. Pontosabban az életkorról. Most azonban ez sajnos változni látszik.

Matuzsálemek

Bár nálunk sajnos csak keveset lehet látni, létezik egy olyan fafaj, mely nem csak nagyon hosszú életű, hanem elképesztő magasságokba is képes felnyújtózni. Az Óriás mamutfenyő például közel 100 méteresre is megnőhet, ami nem csak tekintélyes méret, hanem döbbenetes co2 megkötő képességet is jelent. Nem utolsó sorban pedig, ahogyan azt említettük, ezek a fák igen szép kort ismegélhetnek, ha az ember békén hagyja őket. Egyes példányaik már időszámításunk kezdetén is sudáran magasodtak az emberiség fölé, sőt, már akkor is elmúltak 1000 évesek.

kép: farmersmarketonline.com

Az ilyen fa matuzsálemek persze a tudósok számára kimeríthetetlen kincsestárak, hiszen nagyon sok érdekeskérdésreadhatnak választ. Ezek közül természetesen elsőként az érdekel szinte mindenkit, hogyan is élhetnek ilyen sokáig ezek a növények. Nos, ennek egyik oka egy különleges védekezési mechanizmus, az, hogy tanninjaik megvédik őket a tujaszúktól.

Megváltozott körülmények

A tujaszú egyike azoknak a rovaroknak, melyek hatalmas veszélyt jelentenek a fenyőfélékre, így különösen fontos a mamutfenyők számára ez a védekezés. Azonban a friss kutatások alapján sajnos ezt lassan elveszíti a faj. A kutatók kimutatták, hogy a közelmúltban elpusztult 38 óriás matuzsálem bizony már nem rendelkezett ezzel a képességgel.

kép: monumentaltrees.com

Hogy pontosan mi is lehet az ok, azt egyelőre nem tudják a szakemberek, de az már szinte teljesen biztos, hogy köze van a szárazsághoz, vagyis a klímakatasztrófához is. A szélsőségessé váló időjárás ugyanis nem csak minket, hanem a fákat is próbára teszi, többek közt ezeket a rég itt strázsáló óriásokat is, melyek az emberi tevékenység ezenmegnyilvánulásávalmár képtelenek felvenni a harcot.

A szomorú pusztulás mellett azzal is számolni kell, hogy ökológiai szempontból csak “értéktelenebb” fák vehetik át a helyüket. Ez azt jelenti, hogy hiába nő a helyükön egy másik faj képviselője, az már messze nem tud annyi co2-őt megkötni, mint elődje. Ráadásul ez tendenciális, a világon mindenhol csökken az erdők magassága, a hatalmas fák eltűnnek, ezzel pedig a szén-dioxid megkötés is jelentősen kevesebb.

lead kép: en.wikipedia.org - Jim Bahn - Sherman Tree