2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

Tömegével pusztulnak a fenyők Németországban

2019. augusztus 25., 13:00
Tömegével pusztulnak a fenyők Németországban

A világ erdőségeit borzalmas ütemben tizedeli a tűz, melynek egy részéért közvetlenül az ember felelős. De sajnos nem ez az egyetlen jelenség, mely a fákat ledönti, a természet más kihívásokkal is szembesíti az erdőségeket, amikkel sok képtelen elbírni. 

A szárazság, a csapadékmentes időszak nem csak azért lehet káros a fákra nézve, mert kiszáradnak. Sajnos az ellenálló képességük is jelentősen romlik, így könnyebben esnek áldozatul a gombás fertőzéseknek, vagy a kártevőknek. Ez történik most Németországban is, ahol az lucfenyővel borított erdőségek kerültek komoly veszélybe.

kép: videoblocks.com

A károkat a szú okozza, mely ellen a fenyő képtelen védekezni, mivel a száraz időben nem képes elegendő gyantát termelni. Jelenleg 114 ezer hektárnyi területen tarolta le a német erdőségeket a gond, ami nagyobb, mint két Budapest. A tartományoknak éppen ezért a védelmi miniszter felajánlotta, hogy forduljanak a hadsereghez, akik a kivágandó fák megjelölésében, valamin a kivágottak elszállításában tudnak segédkezni. 

Mi lesz így? 

Az erdőterületek drasztikus pusztulása nagyon rossz hír, hiszen jelenleg a klímakatasztrófa ellen az egyetlen lehetséges és működőképes fegyverünk a fák co2 megkötő képessége. Vagyis, ha szeretnénk élvezni a megszokott időjárásunkat, és elkerülnénk a szélsőséges jelenségeket, mint az öklömnyi jégeső, a 200 km/h feletti szélviharok, vagy éppen a hónapokig tartó szárazság, akkor kénytelenek leszünk nagy léptékű erdősítésbe kezdeni. 

Ennek kezdeményezései már meg is vannak, de most már nem csak a rég kiirtott fákat kell újra telepíteni, hanem azokat is, melyek kidőltek a németeknél, elégtek Amazónia esőerdeiben, Szibériában, vagy a Föld más tájain. 

kép: nytimes.com

Több kezdeményezés is indult, mely a fásítást célozza. Ezek többnyire központosított lehetőségek, amikhez hatalmas összegek szükségesek. De nem kell ennyire messzire menni, hiszen mi magunk is tehetünk a környezetünkért. A faültetés nem nehéz feladat, hiszen elegendő az is, ha az elfogyasztott gyümölcsök magját jártunkban - keltünkben a kopárabb területeken elültetjük. Ennél többet is tehetünk, hiszen a honos facsemeték sem kifejezetten drágák, így települési szinten is lehet ültetéseket szervezni, és talán így, kisebb léptékben a fák túlélési esélye is megnő.  

lead kép: flickr.com

Ezek is érdekelhetnek