Június 16. Vasárnap, Jusztin

50 éve nem látott élelmezési válsággal nézünk szembe

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus járvány kezdetben azemberekbőlfelhalmozási pánikot váltott ki. Mindenki tömegével vásárolta a lisztet, olajat, élesztőt, más tartós élelmiszereket. A válság előrehaladtával azonban kiderült, az élelmiszerellátás a boltokban megoldott, a pánikra nincsen ok. Nos, van.

ENSZ

Az ENSZ felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős élelmezési válsággal nézünk szembe, olyannal, amire 50 éve nem volt példa. Ez ellen pedig még most kell tenni, megelőzendő, hogy újabb milliók éhezzenek.

kép: magazinebbm.com

Az okok összetettek, de mindegyik kiindulópontja apandémia, melyet a koronavírus szabadított el. A félelem és a fertőzés megállítása miatt az életet nagyon le kellett lassítani. Ennek megfelelőn sok munkahely is kénytelen volt kényszerszünetet tartani, aminek lassan megmutatkoznak a következményei. Húsüzemek, élelmiszerfeldolgozók álltak le, mely nyilván azt jelenti, hogy ezekből a termékekből visszaesett a kínálat. Mivel nem működtek az élelmiszerfeldolgozó üzemek, így nem volt, aki átvegye az erősen romlandó terményeket a gazdáktól. Ennek következménye egy elképesztő élelmiszerpazarlás lett, mivel az eladatlan gyümölcsök, zöldségek rohadni kezdtek, és végül a gazdaságok kénytelenek voltak bedarálni azokat, sokszor a teljes éves bevételük jelentős részétől búcsút véve.

Leállás - pénz

A gond egy másik aspektusa, hogy a kényszerpihenő okozta veszteségek enyhítése okán nagyon sok cég megvált alkalmazottjai egy részétől. Ezek közül az emberek közül pedig sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy tartalékokból éljenek, azon egyszerű oknál fogva, hogy nincsenektartalékaik. Az ENSZ kalkulációja szerint, ha nem lépnek a kormányok, akkor 49 millióval emelkedik azoknak az embereknek a száma, akik olyan mélyszegénységben élnek, hogy élelmiszerre sincsen pénzük.

kép: choice.npr.org

A szervezet ezért kérte a kormányokat, hogy a leginkább rászoruló régiókban azonnali segítséget nyújtsanak. Gondoskodjanak arról is, hogy az alapvető élelmiszerekhez azok is hozzájussanak, akiknek ez az esélye már önerőből nincsen meg. Figyeljenek a terhes nőkre, az idősekre és persze a gyerekekre, azokra is, akik már nem érhetik el az iskolai étkezés jelentette lehetőségeket.

Külön kiemelték, hogy a jó minőségű, egészséges élelmiszerekhez mindenkinek joga van, ez pedig kizárólag a fenntarthatósággal érhető el, vagyis a pazarlás megszüntetésével, és a Föld kizsigerelésének azonnali megállításával. Ezek nélkül ugyanis esélyünk sincs arra, hogy élelmiszereink valóban táplálóak legyenek.

lead kép: AP Photo-Ben Curtis