Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Vigyázzunk a szóval: kártevő! Borzalmas pusztulást okozhat. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hajlamosak vagyunk ilyen-olyan indokokkal egyes élőlényekre ráfogni, hogy azok kártevők. Ha pedig számunkra haszontalanok, akkor bizony az életet sem érdemlik meg - legalábbis sokszor ez a mentalitás hatja át az emberiséget. Éppen ezért nagyon óvatosan kell bánni ezzel a kifejezéssel, mert borzalmas katasztrófa lehet a vége. Ezt egy életre megtanulták Kínában.

Mao Ce-tung és a verebek

Mao elnök hibájából tanulnia kell az emberiségnek. Az elnök ugyanis olyan gyorsan akarta behozni az 1958-ban méglemaradottnakszámító Kínát, hogy az pár éven belül vezető hatalom legyen. Ehhez pedig olyan agrárintézkedések is hozzátartoztak, mint a Négy Kártevő kampánya.

kép: allaboutbirds.org

Lényegében a szúnyogokat, a legyeket a verebeket és a patkányokat olyan lényeknek kiáltották ki, melyek kártékonyak a dolgozó népre nézve, ezért ki kell irtani azokat. Ez két év alatt nagyjából sikerült is averebekesetében. Brutális módszerekkel, fészek leveréssel, kergetéssel, halálba hajszolássaléltekaz emberek a verebek ellen, még jutalmat is kaptak, ha sok madártetemet tudtak felmutatni. De ennek bizony meglett a böjtje.

Kártékony...

A veréb felcsipegeti a vetőmagot, ezért kellett vesznie az akkori párt szerint. Ebben ugyan igazuk van, de elfelejtették, hogy a verebek egy ökoszisztéma részei, és nem a magok csipegetésében merül ki a szerepük. Az eltűnt madarak hatására a sáskák és más rovarok elképesztő mértékben szaporodtak el a földeken, amihez még jött a túlzott rovarirtók használata, valamint a felelőtlen mezőgazdasági gyakorlat.

kép: MISJA SMITS-MINDEN PICTURES

Ilyen mértékben belenyúlni egy rendszerbe azért is veszélyes, mert egyelőre fogalmunk sincs, milyen hatásai lehetnek hosszabb távon. Bár a földeken így nem csipegettek a kis repülő terroristák, cserébe azonban a rovarok pusztították a termést. A végeredmény: többek közt a verebek eltűnése okozta, hogy a hivatalos adatok alapján 1958 és 1961 között 15 millióan haltak éhen az országban. A nem hivatalos adatok azonban már sokkal inkább 45 millió halálos áldozatról beszélnek. Vagyis csak óvatosan azzal, mire is sütjük rá: kártevő...

lead kép: meshmag.hu