Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Óvakodjon a műanyagtól, olyasmi lehet benne, ami tönkre teheti a szexualitását is

null

A klímaváltozást az ember idézi elő, ez ma már vitán felül áll. Persze a folyamatba nagyon sok más egység is beleszól, de azt, hogy ma itt tartunk, mindenképpen magunknak köszönhetjük. Ez a globális folyamat nagyon széles körben gyakorol hatást az életünkre, még olyan részletekben is, amikre elsőre nem is gondolnánk.

Szennyezés

A klímakatasztrófa egyik katalizátora a műanyagszennyezettség, mely bizony nem kenhető rá semmilyen természeti jelenségre, vagy akár másélőlényekre. A műanyagok megjelenése hatalmas lökést adott a gazdaságnak, a kényelmünknek, a mobilitásunknak, de olyan árat fizettet velünk csendben, melyről mi sokszor nem is tudunk.

kép: newspunch.com

Tisztában vagyunk vele, hogy élő vizeinket szennyezi a műanyag, hogy állatok milliói pusztulnak el a következtében. Amikroműanyagokrólis hallottunk már, tudjuk, hogy az emberi szervezetben, sőt, már az Antarktisz jegében is jelen vannak, de ez addig nem “zavar” minket, míg nem látjuk közvetlen ránk gyakorolt hatásaikat. De a műanyagok szépen csendben csapást mértek már ránk, amit látunk, érzünk, csak éppen nem tudtuk, hogyhonnan isérkezett.

Emberiség

A bolygó túlnépesedéssel küzd, miközben a modern társadalmakban a meddőség terjed megállíthatatlanul. Ez azoximoroncsak elsőre furcsa, mert ha megvizsgáljuk a körülményeket, akkor láthatjuk, hogy bizony az okok ott lapulnak a háttérben, logikusan és felismerhetően.

A modern társadalmak egyénre gyakorolt hatásai sokkal intenzívebbek, mint az úgynevezettharmadikvilág országaiban tapasztalható körülmények. Nem csak a stressz, hanem a szennyezés terén is rosszul állunk, pedig ezt elsőre nem is gondolnánk, hiszen szemetünket is igyekszünk máshova szállítani.

Itt lépnek be a képbe a műanyagok. Az, ételtároló edények, cumisüvegek, vízvezetékek, a fém palackok bevonói, a bankkártyák és a hőpapírok mind tartalmazhatnak egy igencsak gonosz vegyületet, a Biszfelon-A-t. Ráadásul a felsorolás erősen hiányos, mivel egy széles körben alkalmazott anyagról van szó, mely azonban nem marad egy helyben, és éppen ez vele a gond. A BPA-ként is emlegetett anyag ugyanis hosszabb tárolás hatására, vagy akár hőhatásra kioldódik a műanyagokból, és a szervezetünkbe kerül.

kép: amazon.com

Ma már tisztában vagyunk vele, hogy a meddőségek esetében többször van gond a férfiakkal, mint a nőkkel. A vezető probléma pedig a spermiumszámtendenciáliscsökkenése, és a spermiumok minőségének romlása. Ezek ráadásul nem csak a fogantatást teszik nehézzé, hanem megnövelik a mégis megfogant babák esetében a vetélés, a koraszülés és a genetikai problémák kialakulásának kockázatát is. És bizony a romlás és mennyiségi csökkenés hátterében az egyik legjelentősebb szereplő éppen a BPA. Kikerülni a bevitelét pedig a “modern” társadalomban olyan nehéz, hogy – ahogyan azt a meddőségi mutatók is jól jelzik – a legtöbbünknek nem is sikerül.

Külön lehangoló, hogy bár sok termékből magát a BPA-t száműzték a gyártás során, a helyettesítésére használt anyag ugyanúgy megbabrálja a hormonháztartást, mint elődje, vagyis ott vagyunk, ahol a part szakad.

lead kép: medicalnewstoday.com