Május 29. Szerda, Magdolna

Nem tetszik a mulcs? Használjon talajtakaró növényeket

null

A talajtakaró növények igazi aduászként szolgálnak a kertünkben, hiszen nem csak szépek, de a gyomokat is elnyomják, sőt, a nedvességet is jobban tartja a talaj, így nem kell órákon át bajlódni a gaz kiszedegetésével, és a locsolás is kevesebb pénzt és vizet emészt fel. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy a talajtakarók gyors tempóban vegyék birtokba a nekik szánt területet, így összeszedtük azokat, melyek a leginkább terjednek.

Gólyaorr

Jól tűri a szárazságot, nem nagy a fényigénye, szép, vidám színű virágokkal köszönti a tavaszt és kiváló talajtakaró. Sokan választják magasabbranövőnövények alá, ahonnan kibújik a gaz, hiszen nem zavarja, ha árnyékos helyen van. Agólyaorrnaktöbb változata is van, a különbség köztük főleg a virágok színében és a magasságban van, de általánosságban mindről elmondható, hogy viszonylag igénytelenek és a sziklakertek, kerti utak melletti területek üde színfoltjaivá válhatnak. Virágzási ideje tavasz közepétől nyár közepéig tart.

kép: profifaiskola.hu

Pázsitviola

Sziklakertek gyakori évelő növénye a rózsaszín/lila/fehér színekben pompázó pázsitviola, mely akár egyfajta virágvízesésként omolhat a lejjebb lévő területekre is. Apró virágai a tavaszi hónapokban örvendeztetnek meg minket. Szárazságtűrő, így bátran rakhatja napos részekre is (sőt, kifejezetten fényigényes). A jó vízáteresztő talajt kedveli, így sziklás, kavicsos részeken évről évre látványosan terjed. Dús virágzatot akkor hoz, ha elvirágzás után alaposan visszavágjuk.

Kőtörőfű

A kőtörőfű számos változattal büszkélkedik, ám a díszkertekben mára nemesített változata szokott kerülni.(főleg aSaxifragaxarendsii.Ahogy a neve is mutatja, kedveli a jóvízáteresztő, sziklástalajt, és tavasszal szépen elterülve hozza mesés, apró virágait. Gyorsan terjed, egyfajta párnát képez a területen. Igénytelen növény, ám a legjobban akkor érzi magát, ha alatta a talaj nedves, nyirkos. Jól bírja a félárnyékot (viszont a hosszan tűző napot nem), így alacsony volta miatt bátran ültethető más növények alá is. Tőosztással szaporítható.

kép: obi.hu

Japán varjúháj

Igazán impozáns növény, már magában a telt, kerek, húsos levelei is, ám amint megjelennek rajta a rózsaszín, halvány piros virágok, még inkább odavonzza a tekintetet. Gondozása egyszerű, a legigénytelenebb növények egyike, sőt, nagy ellensége a túlzott locsolás. Kb. 10 cm-es magasságig nő, gyorsan terül, ráadásul igencsak csalogató a méhek számára. Külön jó oldala, hogy nyár végén, ősz elején virágzik, így amikor már a legtöbb növényünk elvirágzott, akkor sem kell lemondanunk a vidám szirmokról.

lead kép: jparkers.co.uk