2023. január 29. vasárnap
Adél

Íme az igazán költséghatékony, szárazságtűrő kert, vagy balkon

2020. május 1., 12:00
Íme az igazán költséghatékony, szárazságtűrő kert, vagy balkon

A kertek, vagy balkonnövények fenntartásával kapcsolatban a központi kérdés szinte minden esetben az öntözés. Nem csak azért, mert a víz nem olcsó mulatság, ráadásul a locsolás sokáig is tart, hanem azért is, mert egyszer a kijárási korlátozásnak is vége lesz, és ha hosszabb időre elmegyünk, akkor a kert szomjazni fog. 

Víztakarékosság? 

Ez az a kifejezés, mely jellemzően azt takarja, hogyan is lehet minimálisra csökkenteni az öntözést. Itt azonban a praktikákkal foglalkoznak a legtöbbet, vagyis a mulcsolással, a csepegtető csövekkel, vagy az esővízgyűjtéssel. Ezek is fontos és hasznos dolgok, de érdemes az alapoknál kezdeni a gondolkodást. Ha azt szeretnénk, hogy a kert vagy akár a bakonnövények vízigénye alacsony legyen, akkor mindenképpen szárazságtűrő növényeket válasszunk. 

kép: debraleebaldwin.com

És itt jön a fordulat. A legtöbb ember fejében a szárazságtűrő növényekkel kapcsolatban szinte kizárólag a kaktuszok ugranak be. Bár tény, hogy igen mutatós kertet lehet létrehozni a kaktuszok és a pozsgások segítségével is. Ezek valahogy nem azt a hangulatot árasztják, amit a legtöbben keresnek a pihenésük teljessé tétele érdekében. 

 

A kaktuszokon túl 

A télálló kaktuszok mellett nagyon sok olyan növényből is válogathatunk, melyek remekül tűrik a szárazságot és a tűző napot. Mielőtt elszaladnánk a boltba, vagy a webshop kínálatába merülnénk, egy könnyű sétával a környező természetes növényeket is nézzük meg. Ebből ugyanis ihletet meríthetünk, sőt, olyan szépségeket is találhatunk, melyek a kertünkben is remekül mutatnak majd. 

kép: almanac.com

A levendula nagy kedvenc, és sokan tudják is róla, hogy jól tűri a szárazságot. A molyhos madárhúr, a varjúháj vagy a kövirózsa mind tökéletes választások. A magasabb növekedésű növények közt az orvosi zsálya, a sudárzsálya vagy a kínai kékszakáll lehet tökéletes választás a számtalan lehetőség közt. Nagyobbacska társaik közt pedig a közönséges mahónia, a cserszömörce vagy a nehézszagú boróka is szóba jöhet. Ha pedig a környezetből szeretnénk válogatni, akkor a búzavirág vagy éppen a csinos árvalányhaj lehet a kertünk egyik legszebb dísze. A balkonon is tartható többségük cserepes növényként, de ebben az esetben azért azzal számoljunk, hogy lényegesen kevesebb földfelületnek kell megtartania a nedvességet, egy olyan közegben, melyet több oldalról is ér a nap, vagyis a locsolás hetente azért indokolt lehet. 

Mielőtt az ültetésbe fognánk érdemes tudni, hogy a szárazságtűrő növények jelentős része a jó vízlevezetésű talajokat kedveli, a gyökerük gyorsan tönkre megy, ha vízben kell állnia. A balkonon a vízelvezetést megoldhatjuk úgy is, ha a cserepes növények földjét kavicsokkal keverjük össze, amellett persze, hogy megfelelő összetételű földet választunk. 

lead kép: gardensillustrated.com

Ezek is érdekelhetnek