Március 2. Szombat, Lujza

Nem hogy kevesebb, több munkahely lesz a zöld átállás nyomán

Zöld zóna
2020. május 06. 16:00
null

Néhány évvel ezelőtt az andragógiai képzés hatalmas jövő előtt álló ágazatnak számított. A felnőttképzési szakértők végeztek, és azóta sem igazán tudtak a szakmájukban elhelyezkedni, hiszen a várt nagy átképzési hullám elmaradt. A klímakatasztrófával kapcsolatosan azonban mindenképpen számítani kell az elmaradt hullámra.

Átállás

A világ kénytelen lesz átállni a zéróemisszióműködésre, pusztán azért, hogy fennmaradhasson. Az átállás azonban áldozatokkal jár, és éppen ez az, ami miatt nagyon félnek tőle az emberek - és ezt használja ki az olajipari lobby is.

kép: joinsilverclubbb.com

Ha ugyanis valóban hajlandóak vagyunk lemondani az olajról, a földgázról és a szénről, akkor bizony azok az ipari óriások, melyek ezeken a területeken dolgoznak és dolgoztatnak, eltűnnek a süllyesztőben, ez pedig munkahelyek eltűnését is jelenti, méghozzá nem is kis számban. Éppen ezért a legtöbb előrejelzés nagyon bizonytalan az átállással kapcsolatban. Tudjuk, hogy szükséges, csak nem akarunk szembesülni a következményeivel.

Is-is

Természetesen a kérdés a tudományos világot is foglalkoztatja, és nemrégiben egy tanulmány is megjelent, mely nagyon megkönnyítheti a döntést.

Az elemzések és modellek alapján a kutatók azt találták, hogy amellett, hogy igenis sikerülhet a globális felmelegedés mértékét 1,5°C alatt tartani, még munkahelyeket is létre lehet hozni. Nem arról van szó, hogy ne tűnnének el az olajipari állások. Ez megállíthatatlan, hiszen maguk a cégek is átalakulnak vagy lehúzzák a rolót.

kép: grist.org

Csakhogy energiatermelés akkor is lesz, és a felfutó ágazat bizony nagy mennyiségű munkahelyet is létrehoz. Ez igaz az elektromos autózás esetében is. Igaz ugyan, hogy az autógyártásban az átállás tömeges elbocsátásokat hozhat, de a kieső munkaerőt felszívja az infrastruktúra fejlesztése, az elektronikai ipar, és más ágazatok. Összességében még több munkahely is lesz az eredménye az átállásnak, mint amennyi eltűnik, vagyis a foglalkoztatottság is növelhető, átképzésekkel. Ráadásul egy fenntartható, tisztább világban élhetünk, és ez megfizethetetlen! A lépés azonban még előttünk áll, és ennek ütemezésén is sok múlik, hiszen, ha nem lépünk időben, akkor a szükségszerűen megszűnő munkahelyek száma lényegesen nagyobb lehet a vártnál.

lead kép: aljazeera.com

pénzklímaembermunkaéletzöld