Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Nem csak zöldséget, gyümölcsöt is nevelhet a balkonon!

null

A járványhelyzet miatt a lakások balkonja jelentősen felértékelődött. Sokan dísznövényeket tesznek ki, hogy kicsit enyhítsék a természet hiánya okozta depressziós hangulatot, mások azonban tovább merészkednek. Sok balkonon láthatunk paradicsomot, paprikát, sőt, akár babot is, hiszen nem csak mutatósak, de cserépben is remekül elvannak, könnyen szerezhetünk tőlük ízletes csemegéket. De a zöldségek mellett nem kell megijedni a gyümölcsöktől sem.

A balkon és a gyümölcsös

Ha szeretnénk saját gyümölcsöket szüretelni, akkor ehhez nem kell egy külön telket is vásárolni a lakásunk mellé, elegendő, ha a balkonunkat jól kihasználjuk. Meglepően sok gyümölcs nevelhető ugyanis cserépben is, és a termésre sem fogunk panaszkodni.

kép: hgtv.com

A legkedveltebb mind közül talán az eper, amihez még csak meg sem kell erőlteti magunkat. Ma már nagyon sok helyen lehet csüngő, folyton termő epret vásárolni, melyhez még a lógatható cserepet is adják, vagyis más dolgunk nincs, mint öntözni. De ha eperpalántákra teszünk szert, azok is nagyon jól elvannak egy cserépben, szépen fejlődnek és termést is bőven hoznak.

A ribizlivel is hasonló a helyzet, csupán arra kell figyelni, hogy enyhén savanyú talajt biztosítsunk a számára. A köszméte és a szeder is megél egy kellően nagy cserében, bár ezeknek helyigénye már nagyobb. De az igazi aduászok a gyümölcsfák.

Igen, gyümölcsfát az erkélyre is!

A dézsában remekülelvanaz őszibarack, a szilva vagy a körte is, de almát is nevelhetünk. A gyümölcsfák esetében arra kell figyelni, hogy sokuknak szüksége van porzóra, azaz egy másik fajtájú fára, mellyel egymást porozzák. Ez pedig nagyban megnöveli a helyigényüket.

Az őszibarack esetében ez a gond nem áll fenn, illetve helyet még azzal is spórolhatunk, ha olyan duókatvásárolunk, melyeknél a két, egymást porzó fajtát egy törzsre oltanak. Ez ugyan helytakarékos, de még mindig igen nagy erkélyt igényel.

kép: hortweek.com

Ha a helyünk korlátozott, az eper még akkor istökéletesenmegoldható, hiszen a cserepeket a korlátra is lehet telepíteni. A kis helyre pedig ma már választhatunk úgynevezett oszlopos növekedésű gyümölcsfákat. Ebben az esetben a fácska oldalhajtásokat nem nevel, hanem a törzs fejlődik, ezen hozza virágait és gyümölcseit is - bőségesen - ezzel pedig rengeteg helyet lehet megtakarítani. A beszerzésnél azonban mindig figyeljünk a megtermékenyítés kérdésére, az egymást porzó, vagy egy törzsre oltott fajtákra.

lead kép: totalsurvival.net