Május 25. Szombat, Orbán

Művészi megoldást talált egy cég a szélturbinák használhatatlan lapátjaira

null

A fenntartható fejlődésre való átállás nem olcsó mulatság, és bizony sok változással is jár. Ha pedig végre megtesszük, akkor szeretnénk azt látni, hogy volt értelme, hogy az áttérés tényleg egy jobb világot eredményez. Ebbe pedig csak bajosan fér bele az, hogy a szélturbinák lapátjai nem újrahasznosítható anyagból készülnek.

Szemét

A hulladék, a szemét emberi alkotás, a természetben nem találkozhatunk vele. A cél az, hogy az ember is képes legyen olyan életet élni, melyben a szemét fogalma egyszerűen értelmét veszti. Ehhez sok dologban kell változni, de aváltozásoknakbizony mindenre ki kell terjednie.

kép: inhabitat.com

Csodálatos dolog, hogy a megújuló energiaforrások egyre nagyobb részarányban vannak jelen a világ energia mixében. A koronavírus járvány kapcsán olyan lehetőséggel szembesültünk, melyet ki kell használni, mely lehetővé teszi az igazi zöld életet, azt az átállást, melyért a tudósok és a világmár évek óta harcol.

Csakhogy például a szélenergia kinyerésére használt lapátok ugyanúgy szemétként végzik, ami nem csak nonszensz, hanem igen rossz üzenetet is hordoz, ha már a tökéletes körforgásra törekszik az ember.

8000 darab

Évente mintegy 800 lapát végzi valahol eltemetve a föld alá, mivel nem újrahasznosíthatóak. Alapvetően nem olyan magas a szám, csakhogy maguk a lapátok sem kicsik, egy sokemeletes ház méretével vetekszenek.

Az Egyesült Államokban aBlueYARD ezt a problémát igyekszik megoldani. Elképzelésük szerint a föld alá temetés helyett a nevadai sivatagban kapnának helyet a lapátok, egyfajta mementójaként az energiatermelésnek. Úgy rendeznék el a használt lapátokat, mintha azok a homok által fehérre csiszolt csontok lennének, ami nem csak látványos lenne, hanem látogatható is, vagyis az emberek megcsodálhatnák a művészi elrendezésű lapátokat, gyakorlati hasznát tekintve a forrósivatagban árnyékot adó lapátok az ökoszisztémát segítenék.

kép: inhabitat.com

Az ötlet önmagában nem rossz. A látvány azonban nem az igazi, arról nem is beszélve, hogy évente 8000 lapát ilyen módon való elhelyezése egyáltalán nem megoldható. Vagyis sokkal inkább egy művészi projektről van szó, mint tényleges környezetvédelmi kezdeményezésről, ez pedig azt is jelenti, hogy a lapátok problémája továbbra is megoldásra vár.

lead kép: inhabitat.com