2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Lebegő monstrumokkal termelnek energiát Skócia partjainál

2019. június 15., 11:00
Lebegő monstrumokkal termelnek energiát Skócia partjainál

A szélturbinákkal az a baj, hogy igen sok helyet foglalnak, és jelenleg elég hangosak is. ráadásul a kifizetődő működéshez olyan helyet kell találni számukra, amely elég szeles ahhoz, hogy a turbinák szinte folyamatosan működhessenek. Minden itt felsorolt gondot meg lehet azonban oldani azzal, ha a telepet az óceán közepére tervezzük. 

Nem olcsó, de jó! 

Skócia partjainál kezdi majd meg a működését az első olyan szélturbina telep, mely nem szilárd talajon, hanem a tenger mély vizei felett üzemel. 

Ehhez természetesen néhány átalakítást kellett eszközölni a turbinákon, egyrészt, hogy az itteni heves szeleket bírják, másrészt, hogy a hullámok se jelentsenek számukra gondot. A mérnökök azonban ezt a gondot áthidalták néhány okos megoldással. 

kép: windpowerengineering.com

A turbinák magassága 175 méter, ami igencsak impozáns méret. Ennek egy része, egészen pontosan 80 méternyi azonban a víz alatt helyezkedik el. Egy kiszélesedő, karcsú vázára emlékeztető részben végződnek, és itt van elhelyezve a súly is, mely egyenesben tartja a tornyot. Ez azonban még minid kevés lenne, így az aljzathoz kábelek rögzítik, melyek akár 700 méteres mélységig is lenyúlhatnak. Ezeket robot tengeralattjárókkal telepítik, így a turbinák már biztonságosan, és egy helyben ködtethetőek. 

A teljesítményre nem lehet panasz 

A tengerre telepített turbinák egy másik hátulütője, hogy jellemzően a teljesítményük kisebb, mint szárazföldi társaiknak. Most azonban ez sem igaz, mivel jelen esetben az 5 turbina 30 megawatt termelést érhet el, ami már nem marad el a szárazföldi lehetőségektől sem. 


A tengeri telepítés, és az átalakított széltornyok komoly összegeket emésztettek fel, ezt a tulajdonosok sem tagadják. Ugyanakkor a tendenciák azt mutatják, hogy a szélenergia termelés egyre olcsóbbá válik, így a Hywind névre keresztelt telep is behozza majd a befektetést, sőt, jelentős összegeket termel majd. 

A létesítés már folyamatban van, a parttól 25 kilométerre már elhelyezték az első tornyot. Amikor mind az 5 a helyére kerül, akkor 20 000 háztartás szükségletét lesz képes kielégíteni a telep. 

kép: windpoweroffshore.com

Nem mindenki örül neki 

A szélerőműveket a környezetvédők is üdvözlik, ám folyamatosan hangoztatják, hogy a telepítési helyükre nagyon ügyelni kell. Most is ezzel van gond. Bár gazdaságilag és esztétikailag is tökéletes terület a tenger felszíne, a madarak szempontjából nem az. A környezetvédők attól tartanak, hogy az egyenként 75 méteres lapátok madarak százai számára jelenthetik a biztos halált. 

Az eddigi, szárazföldre telepített szélparkok is szedik áldozataikat, és a környezetvédők attól tartanak, hogy a nyílt vízen, ahol a madarak nem számítanak ilyen méretű, mozgó tárgyakra, a pusztítás jelentősebb lehet. 

lead kép: aftenbladet.no

Ezek is érdekelhetnek