Június 21. Péntek, Alajos

Így legyen a kertje környezetbarát 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy kert mindenképpen környezetbarát, ám annak fenntartásában már lehetnek eltérések, hiszen nem mindegy, ki mennyi édesvizet használ, mivel javítja a talaj minőségét, milyen permetszereket használ, stb. Amennyiben az udvarát környezetbarát mód szeretné kialakítani és gondozni, ahhoz érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni.

Víztakarékosság

Aki kertet tart fenn, az jól tudja, milyen központi kérdés annak öntözése. Ez alapos átgondolást igényel, hiszen nem mindegy, mennyi édesvizet fogyaszt ekkor, ahogy az sem, mennyire kell hozzá hosszútávon a pénztárcába nyúlni. Környezetbarát és olcsó megoldás az, ha beszerez egy (vagy több) esővíz gyűjtőt, és abból oldja meg a locsolást. Aki komolyabb összeget képes ráfordítani, az kialakíttathat kutat, ciszternát. Szintén sokan építenek ki - akár házilag csepegtetőt az ágyásoknál, veteményeseknél, mellyel a cél szintén az édesvíz használatának mérséklése.

kép: prunin.com

Amit még sokan elfelejtenek, ám a legegyszerűbb módja a víztakarékosságnak, az az, ha szárazságtűrő, őshonos növényekkel gazdagítja a kertjét!

Mulcs

A mulcs az igazi aduász a kerttel rendelkezők körében: nem csak feldobja az ágyását, de kiváló vízelvezető, nem tud elpárologni gyorsan a víz, így kevesebb locsolást igényelnek az ott lévő növények, állandó hőmérsékletet biztosít, ráadásul ahogy bomlik, táplálja a talajt. Végül, de nem utolsó sorban, a gyomlálást is lényegesen ritkítja.

Minimalizálja a műtrágya és egyéb vegyi anyagok használatát

A műtrágya használata bár valóban gyors és egyszerű, ám a bennük található nitrogén túl nagy mennyiségben van jelen. Helyette használjonszerves trágyát,vagy komposztot!

Ugyanez igaz a vegyi anyagokkal teli permetszerekre. Ha lehet, inkább környezetbarát vagy házilag összeállítható készítményeket használjon, hiszen a sok kemikália nagyban károsítja a környezetet és az egészségünket is. Nagyszerű megoldás lehet az is, ha olyan növénykombinációkat ültet egymás mellé, mellyel csökkenthető a kártevők megjelenése (pl. rózsamellé levendula a tetvek ellen, saláta mellé zsálya a csigák ellen).

kép: express.co.uk

Vegye figyelembe a kert adottságait

Nagyon fontos, hogy vegye figyelembe a kert adottságait, hiszen csakis ekkor lehet igazán környezettudatos udvart kialakítani! Hiszen, ha olyan növényeket választ, melyek az adott területen jól érzik magukat, eleve kevesebb törődést igényelnek (pl. nem kell sokat locsolni, trágyáznistb). Így “együtt dolgozhat” a természettel, nem pedig harcol vele, hogy mindenáron tájidegen növények népesítsék be a kertet.

lead kép: homesandproperty.co.uk