2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Környezettudatosság négy fal közt 

2020. április 27., 16:00
Környezettudatosság négy fal közt 

A koronavírus járvány okán a környezetvédelem ügyét kissé megtorpanni érezzük. Sőt, akár nagyon is. Nem mehetünk ki az utcára, vagy az erdőkbe szemetet szedni. Igaz, csoportosulás nélkül ez is megoldható, de az eredménye sajnos nem olyan jó. 

A helyzetre reagáltak a környezetvédelmi szervezetek is, így most a közösségi média területén igyekeznek segíteni az embereket abban, hogy zöldebb életet élhessenek. De mégis, mit lehet tenni akkor, amikor a kijárás korlátozott, amikor az ember négy fal közé szorul? 

Takarékosság 

A kialakult helyzetben nagyon sokan kényszerültek fizetés nélküli szabadságra, vagy akár munkanélkülivé váltak. Ennek megfelelően most is kiemelten fontos, hogy sikerüljön spórolni a számlákon. Mivel jön a jó idő, így a fűtésszámla csökkenni fog, persze csak akkor, ha nem átalányt fizetünk. Az energiaszámlák azonban már most visszaszoríthatóak. 

kép: loghouselife.com

Megszoktunk, hogy egyszerre sok dolgot csinálunk, így a kikapcsolódásunk is sokszor zaklatott. Hiába ülünk le megnézni egy sorozatot, vagy filmet, közben a laptopot, vagy a telefont is nyomkodjuk, ami felesleges energiapazarlás. Ha nem jó a film, akkor a tévét kapcsoljuk ki, ha pedig érdekes, akkor a telefont tegyük le. A multitasking sokat fogyaszt, feleslegesen. A stand by üzemmódról más sokszor esett szó, de spórolhatunk a villanyhasználaton is. Feleslegesen ne égessünk egyetlen lámpát se. Sokszor előfordul, hogy ott is ég a villany, ahol nincsen senki, ennek pedig nem sok értelme van. 

 

Tudatosság 

Most, hogy igyekszünk kevesebbet járkálni a boltba, kénytelenek vagyunk megtanulni, mit is jelent az a tudatos vásárlás. Listát írunk, hogy akár két hétre előre megvegyünk mindent, amit csak kell, és ez azt eredményezi, hogy kevesebbet költünk, mert célirányosan vásárolunk. 

Most itt a lehetőség arra is, hogy a csomagolások számát minimalizáljuk. A termékek kiválasztásánál lehet megfogni a gyeplőt. A hentes árut ne előre csomagolva, hanem a hentes pultból vegyük meg. Ezzel nem csak kevesebb csomagolóanyagot vásárolunk, hanem, ha viszünk magunkkal ételtárolót, akkor a hús kevesebb helyet is foglal, jobban elférünk a mélyhűtőben. 

kép: conservationfolks.com

Komposztálás 

Hiba lenne azt hinni, hogy komposztálni kizárólag a kertben lehet. Ez nem igaz, hiszen megoldható a balkonon, sőt, akár a lakásban is. Nagyon sokan azért nem élnek ezzel a lehetőséggel, mert attól félnek, hogy bűz terjeng majd a környezetükben. Pedig, ha betartják az alapszabályokat, melyek a komposztáláshoz kapcsolódnak, akkor ez biztosan nem történik meg. 

lead kép: nuenergy.org

Ezek is érdekelhetnek