Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Fontosabbak a molylepkék a Földnek és az emberiségnek, mint hinnénk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A méhek megmentéséért ma már nagyon sokan mozdulnak meg, hiszen nagyon fontos beporzó rovarokról van szó. Szép lassan rájöttünk, hogy a darazsak vagy a lepkék és zengőlegyek munkája is nagyon fontos, így elkezdtünk foglalkozni azzal is, hogy ezeknek a szárnyas rovaroknak a száma is egyre csak csökken. De valahogy csak a nappalra koncentráltunk, ami hiba volt.

Éjjeli lepke

Ha valaki azt mondja, moly, akkor a legtöbb emberben a ruhák károsítója rémlik fel, esetleg az a lény, mely a puszpángok pusztulásáért felelős. A molyok azonban lényegesen fajgazdagabb csoport, így kár lenne csupán néhány képviselő viselkedése alapján megítélni őket.

kép: Illuvis - Pixabay

A molyok közel fele ugyanis a beporzásban is nagyon nagy szerepet játszik. Vizsgálták már ezeket a szárnyas kis lényeket, és arra koncentráltak közben, hogy szájszervük és fejük hogyan képes beporozni a növényeket. Most azonban egy friss kutatás egy más szemszögből közelít.

Eltűnőben

A molyok teste szőrös, így azon a pollen remekül meg tud tapadni. Táplálkozás közben így a rovarok nagy hatékonysággal porozzák a növényeket. Ráadásul a legismertebb beporzók maximalizálják a sikert: olyan növényeket látogatnak csak, melyek a legtermékenyebbek a pollen ésnektrárforrásszempontjából. A molyok azonban nem ilyen válogatósak. Ezek a rovarokgeneralisták, vagyis nem csak a virágok egy viszonylag szűk csoportját látogatják.

kép: Ilona L-Flickr

A molyok állománya azonban erősen lecsökkent, köszönhetően avegyszerezésnek, mely ezekre a lényekre is nagy hatást gyakorol. Helyzetük javításához - a beporzásban játszott szerepük miatt is – azonban kevés az, ha “csak” avegyszerezésenjavítunk. Fontos lenne arovarok megítélésében is változni, hiszen az emberek többsége, molyt látva rögtön a légycsapóért nyúl.

Arról már nem is beszélve, hogy a molyok állományának csökkenése rosszul érinti a velük táplálkozó madarak állományát is, amilyen a kakukk is, vagy az olyan emlősök állományát, mint amilyenek a denevérek.

lead kép: nationaltoday.com