Július 18. Csütörtök, Frigyes

Esztétikus komposzttároló? Komposztkas!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Komposztálni jó dolog, és messze nem csak azért, mert így jelentősen tudjuk csökkenteni a kommunális hulladék mennyiségét. a szerves hulladék kicsit sem szemét, remek termőtalaj lehet belőle, csak egy egészen kicsit foglalkozni kell vele. Cserébe kiváló minőségű termőföldet kapunk, sőt, egy kis furfanggal még ennél is többet.

A komposztáló

A komposztálás intézménye jó dolog. Ez az a tény, amit senki nem vitat, mégis, sok kertből hiányzik a komposztáló. Hogy miért? Nos, ez nagyon egyszerű.

Termőföldet mindenki szeretne, akinek van kertje, és az sem nagy cécó, hogy a szerves hulladékot külön gyűjtse össze. Azonban a komposztáló léte már mástészta. Hiába lehet kapni ma már előre gyártott tartályokat, még ezek sem nevezhetőek esztétikusnak, maximum azt lehet rájuk mondani, hogy nem olyan csúnyák. Azonban ezeket sem lehet beilleszteni egy gyönyörűen megkreált díszkertbe, vagy akár egy veteményesbe, melyet szép rendben tartanak. Éppen ezért sokan úgy vannak vele, inkább megveszik a szükséges földet, de nem csúnyítják el komposzttárolóval a kertet.

kép:kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

Egy félmegoldás lehet az, ha növények takarásába tesszük akomposzttárolót, de ez sem az igazi, hiszen így a szerves hulladék belehelyezése nagyon körülményes.

Ha nem lehet elrejteni...

Alapszabály: ha valamit nem lehet elrejteni, akkor azt emeljük ki. Vagyis, ha a komposzttárolót nem tudjuk eldugni a kertben sehova, akkor alkossuk meg úgy, hogy az a kert egyik dísze lehessen. Ehhez nem kell mást tenni, csupán komposzt kast építeni.

Tulajdonképpen egy két részből álló építményről van szó, melyet sok formában megalkothatunk. A lényege, hogy legyen egy központi tároló rész, mely magasabb, és elég széles ahhoz, hogy tároljuk benne a komposztálandó zöldhulladékot. Köré pedig egy szinttel alacsonyabban épület egy emeltágyás, ami közvetlen kapcsolatban van a komposztálandó dolgokkal, vagyis tápanyagot folyamatosan kap, de esztétikussá teszi magát a rendszert. Az ágyásba pedig kerülhet zöldségektől kezdve a gyümölcsökön keresztül a dísznövényekig bármi.

kép: egalnet.hu

Sőt, ez a koncepció nem csak a magaságyással kombinálható, hanem akár a fűszerspirállal is, így is nagyon mutatós lesz. A lényeg csupán annyi, hogy az építésnél vegyük figyelembe a komposzttároló szellőzését, vagyis hézagosra tervezzük a központi részt. Egyrészt így a növények gyökereinek adunk utat, másrészt a komposzt szellőzését is biztosítjuk, ami szükséges ahhoz, hogy a bomlási folyamat rendben végbe menjen. Arra is érdemes figyelni az építésnél, hogy a központi rész megközelíthető maradjon, vagyis legalább egy oldalról ne zárjuk be a spirált, illetve az ágyást, vagy tervezzünk beugró részt is a kényelmes komposztálás érdekében.

lead kép: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu