2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Komposztálás a balkonon kellemetlen szagok nélkül 

2020. április 21., 14:00
Komposztálás a balkonon kellemetlen szagok nélkül 

A komposztálás nem csak környezetbarát, de remek táptalajt is tud így szolgáltatni a növényeinek. Természetesen ezt nem csak a kertben teheti meg, de lakásban, a balkonon is. De vajon mit kell tennie ahhoz (vagy mit nem kell tennie), hogy a komposztálót ne lengjék körül kellemetlen szagok? Erre keressük a választ. 

Miért komposztáljon? 

Ma már egyre több ember van tisztában a komposztálás fontosságával, ugyanis, ha egyszerűen kidobja a komposztálható szerves hulladékokat, az a szeméttelepre kerülve ahogy lebomlik, metánt termel, ami köztudottan az egyik legerősebb üvegház hatású gáz. Ráadásul komposztálás során értékes táptalaj képződik, amit fel tud használni kertjében, lakásában, hiszen általa javul a föld minősége, így serkenti a növény növekedését, sőt, így javul azok védekező képessége a kártevőkkel szemben. 

kép: trybooking.com

A kellemetlen szagok nem járnak együtt a komposztálással 

Sokan azért nem szeretnének komposztálni, mert úgy gondolják (vagy azt tapasztalták), hogy az kellemetlen szagokkal jár. Efölött még a kertes házban élők még csak-csak szemet hunynak, de azok, akik pl. a balkonon komposztálnak, már kevésbé. Pedig, ha büdös a komposztáló környéke, az egy kis odafigyeléssel megelőzhető, valamint pár teendővel orvosolható, tehát ez ne szegje senkinek sem a kedvét! 

 

 

 

 

Túl sok nitrogén= ammóniaszag 

Amennyiben ammóniaszagot érez akkor az azt jelzi, hogy a komposztálóban túl sok olyan anyag van, ami nitrogénben bővelkedik. Ez azt jelenti, hogy túlsúlyba került a sok nedvességet tartalmazó zöld növényi anyagok a száraz barna (szenes) növényi anyagokkal szemben. Ekkor a megoldást az egyensúly visszaállítása jelenti, vagyis tegyen a komposzthoz száraz leveleket, szénát, esetleg fekete-fehér újságpapírt. 

kép: moralfibres.co.uk

Forgassa át és tegye szellősebbé 

Kellemetlen szagokat okozhat az is, ha a komposzt túlságosan összetömörült, nem szellőzik és rothadásszagot áraszt. Ekkor megfigyelhető, hogy a komposzthalom nyirkossá válik. Megoldás, ha jól átforgatja, és tesz bele száraz avart vagy szénát.  

Tegyen a kupac tetejére barna növényi anyagokat 

Hogy megelőzze azt, hogy kellemetlen szagok terjengjenek a komposztáló körül, a tetejére rakjon barna növényi anyagokat. Ezzel ráadásul némileg esztétikusabb is, amikor kinyitja a komposztáló tartályt. 

lead kép: blog.compostrevolution.com.au

Ezek is érdekelhetnek