Június 16. Vasárnap, Jusztin

Bizonyították: gondot okoz a mikroműanyag a szervezetnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amikroműanyagokjelenlétével egyre több tanulmány és kutatás foglalkozik. Ma már tudjuk, hogy szinte mindenhol jelen vannak, még az olyan meglepő helyeken is, mint az Antarktisz, vagy a tengerek mélye, ahova az ember is csak ritkán jut el. De mire ez a sok kutatás, mikor még azt sem lehet tudni, hogy valóban gondot okoz-e nekünk a mikroműanyag?

Együk meg...

A műanyagok forradalma kényelmet és egyszerűséget hozott az emberiségnek, és megtanított minket egy borzalmas szokásra: használunk valamit, amit aztán eldobunk, mert már nincsen rá szükségünk. Ez a gyakorlat eredményezte, hogy a világ olyan műanyag szennyezettséggel néz szembe, amit orvosolni elképesztően nehéz.

kép: kobis.hr

A műanyagok többsége több száz évig sem bomlik le, csupán fizikaiaprózódásonmegy keresztül. Ez azt jelenti, hogy egyre és egyre kisebb darabokra esik szét, míg végülmikroműanyaglesz belőle. Így pedig már nem csak az állatok fogyasztják el a műanyagot, mert élelemnek nézik, hanem minden élőlény, beleértve az embert is.

Biztosan gondot okoz

Azt tudtuk, hogy ma már a mi szervezetünkben is vanmikroműanyag, de azt nem, hogy ez gond-e. Egy friss kutatás a madarak esetében azonban bebizonyította: igen, nagy bajt okoz amikroműanyag.

kép: indiatoday.in

A Tasmaniai Egyetem Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézete, pontosabban annak szakemberei egy kutatás során a LordHowesziget barna vészmadaraitól vettek vérmintákat. A vizsgálatot azért indították, mert a mérsékelten veszélyeztetett faj populációja csökken a területen, és arra jutottak, ebben bizony amikroműanyagokjelenléte is közrejátszik. Azoknál a madaraknál, ahol az aprócska részecskék jelen voltak, a kutatók csökkent kalciumszintet mutattak ki. Ezen felül a testtömegük is kisebb volt, ahogyan a szárnyuk, csőrük, sőt, a fejük mérete is eltért a többiekétől. Ennél rosszabb, hogy amikroműanyagokrontották a vesefunkciókat a kiválasztást, a szaporodási képességeket, neurológiai és viselkedésbeli eltéréseket is okoztak. A tanulmány rámutatott arra, hogy bizony a műanyagszennyezés nem csupán környezetvédelmi probléma, és nem csaka klímakatasztrófakapcsán kell vele foglalkozni, hanem azért is, mert jelentős hatással van az egészségünkre és a környezetünk létére!

lead kép: avadaenvironmental.com